Uutes Panama paberites on staare jalgpalluritest kuni märulikangelasteni

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lionel Messi ja Jackie Chan.
Lionel Messi ja Jackie Chan. Foto: SCANPIX

Värskelt lekkinud Panama paberid paljastavad, et maksuparadiise on kasutanud mitmed välismaa staarid väga erinevatelt elualadelt. Teiste hulgas on kurikuulsa advokaadibüroo Mossack Fonseca klientidiks olnud tippjalgpallur Lionel Messi ja Hollywoodi märulistaar Jackie Chan.  

Kolmapäeval avalikuks tulnud leke puudutab 1,2 miljonit dokumenti ning e-kirja, mis Mossack Fonseca büroo töötajad klientide ja nende esindajatega vahetasid.

Kui eelmise hiigellekke ajal avalikuks tulnud dokumendid puudutasid ajavahemikku 1970ndate lõpust kuni 2016. aasta alguseni, siis nüüdne leke puudutab oluliselt kitsamat ajavahemikku.

Üle 95 protsendi dokumentidest pärineb 2016. ja 2017. aastast. Nende kahe aasta sisse mahub aeg, mis eelnes napilt esimese lekke avalikuks tulekule, infolekkele järgnenud šokk, büroo reaktsioon ja büroo klientide reaktsioon. Paljud kirjadest keskenduvadki sellele, kui valgustkartvad dokumendid lekkisid ja kui tõsine asi on. Lekkega on seotud ka paljud Eesti ettevõtjad.

Vaata, kes tuntud välismaalastest on skandaaliga seotud:

Vutistaar Messi varifirma ärkas ellu

Argentina vutistaar Lionel Messi, kes jalgpalli MM-il murule astub, on seoses maksudest hoidumisega olnud Hispaania ametivõimude tähelepanu all juba varasemast. Messi kasutas Belizel ja Uruguais registreeritud ettevõtteid, et hiilida miljonite eurode ulatuses maksude tasumisest. 2016. aastal paljastas Panama Paberite uurimus, et lisaks kuulub Messile veel üks varifirma –  Mega Star Enterprises.

Toona ütles Messi, et ettevõte seisab «täielikult mitteaktiivsena». Uus andmeleke aga seab väite kahtluse alla. «Uruguai kontor ütleb mulle, et klient kasutab ettevõtet,» kirjutas üks Mossack Fonseca töötaja mais 2016. Mõned kuud hiljem taandas Mossack Fonseca ennast Mega Star Enterprises’ist. Messi advokaat lausus nüüd Hispaania ajalehele El Confidencial, et Mega Stari kasutati varasemas skeemis ning enam see aktiivne ei ole.

President tõttas ise tõestama

Kui reeglina võttis lekkest puudutatud inimestega ühendust Mossack Fonseca, siis oli ka neid, kes tõttasid ise oma kliendistaatust advokaadibüroole kinnitama. Näiteks saatsid Ukraina presidendi Petro Porošenko abilised büroole elektriarve, et tõestada, et mehel oli osalus Briti Neitsisaarte ettevõttes.

Araabia Ühendemiraatide presidendi šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyani advokaadid edastasid advokaadibüroole aga salasõnaga kaitstud elektronkirja, kus sisaldus presidendi ja tema perekonnaliikmete passiga seotud informatsioon. Tänu sellele sai monarh hallata läbi maksuparadiiside oma Ühendkuningriigis asuvaid valdusi.

Kirjade seest paistis välja ka Hollywoodi märulistaar Jackie Chan, kes oli samuti Mossacki klient. Tema saatis firmale koopia oma skaneeritud passist ja American Expressi kontoväljavõtte, et vältida maksuparadiisidele registreeritud produktsioonifirmade sulgemist ja trahve puuduliku dokumentatsiooni eest.

Argentina presidendiga seotud «väga riskantne» plaan

Mossack Fonseca Panama peakorteri ja Uruguai haru vaheline kirjavahetus 2016. aasta sügisest näitab, kuidas arutati tagantjärgi dokumentide loomist, et näidata, justkui oleks ettevõte tegelikult teadnud, kes on nende asutatud varifirma Fleg Trading Co omanik –  Argentina presidendi Mauricio Macri perekond.

Büroo töötajad pakkusid välja, et Macri raamatupidaja esitaks neile käsitsi kirjutatud ja allkirjastatud dokumendi, mis kinnitaks, et Fleg Tradingu omanikud on Macrid. Nüanss peitunuks selles, et dokumendi kuupäev seataks mitme aasta tagusesse aega. Raamatupidaja aga laitis mõtte maha, hinnates seda «liiga riskantseks», kuna «käekirjaekspert saaks lihtsa vaevaga tõestada, et dokument pole õige». «Klient ei tahtnud riskida, sest selle asjaga on seotud Argentina president ja tema perekond,» seisab kirjavahetuses.

Vene oligarhi 200 miljoniline varandus

Värsketest dokumentidest ilmneb ka Vene oligarhi Vitali Malkini nimi. Malkin taandas ennast föderatsiooninõukogust 2013. aastal, kui ilmnes, et ta ei ole deklareerinud offshore’ides hoitavat vara. Värske lekke järgi kuulub Malkinile kaks Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtet –  Audrey Holdings Group ja Top Matrix Holdings. Vara päritolu kajastavas dokumendis seisab, et Audrey Holdingsile kuuluvatel Šveitsi pangakontodel seisab 200 miljoni dollari jagu vara.

Pierre Cartier’ pärijate varjatud varandus

Lekkest selgus ka, et Prantsuse kuulsa juveliiri Pierre Cartier’ pärijatele kuuluvad läbi varifirmade Šveitsi pangakontod ja mets Kanadas. Mossack Fonseca, kes ettevõtted asutas, sai tegelikest omanikest aimu alles eelmise aasta juulis. Ei pärijad ega nende finantsnõustaja Le Monde’i esitatud küsimustele vastuseid ei andnud.

Nazarbayevi tütre varifirma

Kasahstani president Nursultan Nazarbayevi tütrele Darigale kuulub samuti Briti Neitsisaartele registreeritud varifirma. Nazarbayeva on varasemalt töötanud Kasahstani asepeaministrina ning praegu juhib praegu parlamendi ülemkojas väliskomisjoni. Teda peetakse ka riigi uueks tõenäoliseks juhiks, kui Nursultan Nazabayev ühel hetkel ametist lahkub.

Värskelt ilmnenud dokumentide järgi sai Dariga Nazarbayeva 2007. aasta oktoobris Asterry Holdings LTD omanikuks. Ettevõttele kuulusid läbi pikema ahela suhkrutehased Kasahstanis, kirjutas OCCRP.

Läti oligarhi varjatud miljonid

Läti oligarhi Aivars Lembergsi tütar tunnistas ennast Briti Neitsisaartel registreeritud rea ettevõtete tegelikuks kasusaajaks, avalikustas uuriva ajakirjanduse keskus Re:Baltica. Mossack Fonsecale esitatud dokumentides nimetas Liga Lemberga oma vara päritoluks fondi, mis loodi 1992. aastal. Sel ajal oli Lemberga 16-aastane. Samuti teatas Lemberga, et tema vara väärtus on hinnanguliselt vähemalt kümme miljonit dollarit.

Aivars Lembergs on Lätis praegu kohtu all süüdistatuna korruptsioonis ja finantskuritegudes, mille ta pani väidetavalt toime, kui töötas Ventspilsi linnapeana. Samuti süüdistatakse Lembergsi talle kuuluvate ettevõtete osaluse varjamises. Samas asjas on süüdistuse saanud Lembergsi poeg Anrijs. Liga Lemberga on kriminaalasjas tunnistaja, ent seni on ta keeldunud pere vara kohta ütlusi andmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles