Bermanite salapärased tehingud Panamas (9)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor (vasakult), Igor ja Mark Berman Estonias presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtul.
Fjodor (vasakult), Igor ja Mark Berman Estonias presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtul. Foto: Raul Mee/Äripäev

Konkurentsitult kõige usinamalt maksuparadiise kasutavad eestlased on Balti Laevaremonditehase (BLRT) suuromanikud, perekond Bermanid. Varidirektorite juhitud firmasid on neil nii Maltal kui ka alles hiljuti Panamas, selgub äsja lekkinud dokumentidest.

Aastaid majandasid Bermanid oma enamusosalust BLRT tööstuskontsernis Eesti osaühingu Ferriol kaudu. 2016. aasta augustis läksid Ferriol ja ühes sellega ka Bermanite aktsiad aga Maltal registreeritud SOLV International Ltd nimele.

Malta firma on rahvusvaheline maksunõustamisettevõte, keda tüürivad kaks kauaaegset Bermanite usaldusisikut: sealne maksuadvokaat Christian Ellul ja raamatupidaja Karl Schranz. Nad on finantshaid, kes teinud jõukate välismaalaste nõustamisest oma äri.

Elluli ja Schranzi haaret iseloomustab näiteks see, et just nemad ajasid asju Slovakkia ärimehe Marian Kocneri nimel, kelle rahapesu paljastamise pärast mõrvati veebruaris Slovakkia ajakirjanik Jan Kučiak.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles