Vaata, mis erialadele sa riigieksamite tulemustega kindlalt õppima pääseksid

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid.
Tudengid. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

Iga-aastane ülikoolidesse kandideerimiste aeg on kätte jõudnud ning just nüüd oleks õige aeg tutvuda koolide lävenditega, et näha, millistele erialadele õppima saamiseks piisab vaid riigieksamitel saavutatud punktidest.

Lävendipõhine kandideerimine tähendab seda, et kui kandideerija on ületanud vastuvõtuks vajaliku lävendi, on õppekoht talle garanteeritud sõltumata õppekohtade arvust. Seda võimalust pakuvad ka kõik Eesti ülikoolid.

Nii võivad näiteks Tallinna Ülikooli vabalt valitud eestikeelsele erialale õppima asuda kõik need tudengikandidaadid, kelle eesti keele riigieksami tulemus oli vähemalt 90 punkti ja matemaatika laia riigieksami tulemus vähemalt 74 punkti või kitsa matemaatika eksami puhul vähemalt 90 punkti. Küll aga ei kehti seal lävendipõhine sissesaamine integreeritud kunsti, muusika ja multimeedia, koreograafia,  filmikunsti, kehakultuuri ja psühholoogia õppekavadel.

Seevastu Tallinna Tehnikaülikooli sellesuvine vastuvõtt on täielikult lävendipõhine – nii bakalaureuse-, integreeritud ja rakenduskõrghariduse- kui magistriõppe erialadel.

Ka sel aastal on Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool välja tulnud lävendikalkulaatoritega, millega arvutada, millistele erialadele on oma riigieksamitulemustega võimalik kindlalt pääseda. 

Näiteks õpilane, kes sai nii eesti keele kui kitsa matemaatika eksamil 80 punkti, saaks TTÜs automaatselt õppima minna nii rakenduslikku majandusteadust, ärindust kui rahvusvahelist ärikorraldust. Tartu Ülikoolis saaks selliste tulemustega õppima asuda informaatikat, matemaatikat, matemaatilist statistikat, füsioteraapiat, õigusteadust, eripedagoogikat, kirjandust ja kultuuriteadusi ning Eesti ja soome-ugri keeleteadust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles