POSTIMEHE ÜLEVAADE Ambitsioonikad uusarendused annavad linnale värske näo (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees uuris sõnas ja pildis, millised uusarendused Tallinna kesklinnas järgmisena valmivad. Fookuses on neli omanäolist projekti, mille asukoht on tsentraalne, hinnad vastavad ja potentsiaal linnapilti muuta kõige suurem. Vaata videot!

Das Haus, Pärnu mnt 31

«Kõik neli hoonet, mis siia on planeeritud, on arhitektuurselt erinevat nägu,» kirjeldas Kosmose kino kõrvale kerkivat uusarendust Das Haus Novira Capitali turundusjuht Marin Lehtmets, «tegu on väga keskse asukohaga kesklinnas ja enam kesksemaks minna ei saakski.»

«Tervikuna moodustab Das Haus ühtse elamukvartali,» lisas Lehtmets.

Kahele poole Pärnu maanteed kerkivate arenduste eestvedajad on hästi kursis ostjate sooviga kodus privaatsust nautida. Selleks on sissepääsud ja õuealad planeeritud väiksematele tänavatele ning aknad ja uksed planeeritakse kõrgeima helikindlusega.

Tõnismägi Premium, Tõnismägi 11a

«Meie ehituse puhul ei ole tegemist klaasi ja betooniga,» selgitas Tõnismägi Premiumi arendusega seotud Domus Kinnisvara vanemkonsultant Agur Tammistu, «see on ikkagi sobitatud kivisemasse linnapilti.»

«Kesklinnas väga palju kohti enam pole, kuhu ehitada. Mõned üksikud parklad veel on, aga see on üks eksklusiivsemaid ja tuntumaid kohti,» lisas ta.

Tammistu sõnul ostab inimene täna kodu juba paberil, kuna siis saab ta siseviimistluse osas kaasa rääkida. Valmis korteri puhul tuleb valida juba olemasolevate siselahenduste vahel, mis kitsendab valikut oluliselt.

«Koduost ongi väga emotsionaalne tehing ning ostja peab olema tähelepanelik nii planeeringut kui siseviimistlust vaadates ning suutma ette kujutada, milline see reaalses elus välja näeb,» märkis Paasik OÜ maakler Kaie-Liina Blande.

Das Haus ja Tõnismägi Premium arendused valmivad tuleval aastal, müüdud on tänaseks suurusjärgus kolmandik pindadest.

Toom-Kuninga 21

Suurema ettevaatlikkuse poolest paistab silma Liven Kinnisvara, mis alustas ehitustöödega Toom-Kuninga 21 arenduses alles siis, kui pool pindadest oli omanikud leidnud.

«Selles majas on 51 korterit, millest seitse on müümata,» sõnas Liven Kinnisvara partner Andres Aavik, «lisaks esimese korruse äripind, kuhu ootame üürnikku või ostjat mõne kohviku või restorani näol.»

Toom-Kuninga 21 arendus lähtub detailplaneeringust, mis peaks sobituma teisel pool Lastestaadionit asuva superministeeriumi ja rahulikuma Uue Maailma asumi vahele. «Superministeeriumi 14 korrusele vastandub kõrgem maht üheksa korrusega, tänava pool on neli korrust, mis sobitub üle tee asuvate miljööväärtuslike majadega,» lisas Aavik.

Kui odavaima äripinna saab majas alates 70 000 eurost, siis kalleim korter maksab üle 500 000 euro.

Kalevi Panorama, Võistluse 6

Kolme kõrghoonena kerkib kõlava nimega Kalevi Panorama Residence bussijaama ja Kalevi staadioni vahel asunud tühermaale. 180 korterit ootavad veel suurt osa ostjaid, kuid huvi pärast arendaja muret ei tunne, sest asukoht on väga hea.

«Need majad sulanduvad siia väga hästi,» märkis sisearhitekt Dina Gontsharova, «planeeritud on Kalevi staadioni renoveerimine. Staadion saab uue ilme ja uued uhked kõrghooned sobivad imehästi siia.»

Korteri ruutmeetri hind Võistluse tänaval jääb 2100 ja 3300 euro vahele.

Kinnisvarabuum?

Üle 20 aasta kinnisvaraäris tegev olnud ja varem Skanska Eestit juhtinud Andres Aaviku sõnul on ehitusmahud täna tõesti buumiajaga samal tasemel, kuid erinevus seisneb pankade hoiakutes.

«Kui vaadata korterite müüginumbreid, palju Tallinna uusarendustes igakuiselt müüakse, siis oleme sarnases mahus, kus olime aastatel 2006 ja 2007,» kirjeldas ta, «kuus müüakse juba üle 300 korteri Tallinna ja lähiümbruse uusarendustes.»

«Kümme aastat tagasi olid nõudluse vedajateks pangad ja nende ohtrad laenupakkumised, täna on põhjused mujal. Intressid on jätkuvalt madalad, aga elanike arv ja ostujõud oluliselt kasvab.»

Aavik paneb koduostjatele südamele, et ilusate fotode vaatamise kõrval tuleb kindlasti uurida arendaja ja ehitaja tausta ning seda, kuidas on täidetud varasemaid lubadusi. Anonüümseid ja esmakordseid arendajaid kinnisvaraturul jagub, seega tuleb korteriostjal põhjalikult süveneda ja müüja tausta uurida.

Vaata videot!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles