Putin hakkab Venemaale maksuparadiise rajama (3)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putinile lähedane Rusali omanik Oleg Deripaska on seni ainukene ettevõtja, kelle puhul räägitakse Venemaa uude maksuparadiisi kolimise väljavaatest.
Putinile lähedane Rusali omanik Oleg Deripaska on seni ainukene ettevõtja, kelle puhul räägitakse Venemaa uude maksuparadiisi kolimise väljavaatest. Foto: Kommersant Photo Agency / Scanpix

Eelnõu, millega luuakse Russki saarele Kaug-Idas ja Oktjabrskisse Kaliningradi oblastis eriliste maksutingimustega rajoonid, kooskõlastati Venemaa majandusarengu ministri Maksim Oreškini kinnitusel kõigi ametkondade poolt.

Seaduseeelnõus on veel täpsustamist vajavaid nüansse, kuid need lahendatakse eelnõu teise lugemise käigus, vahendas Vedomosti.

Eritsoonide loomine tõusis Oreškini sõnul päevakorda tänu välispoliitilisele konjunktuurile. Minister pidas siin tõenäoliselt silmas asjaolu, et agressiivse välispoliitika tõttu lääneriikide sanktsioonide alla sattunud Venemaa oligarhide raha seaduslikkus on hakanud rahvusvahelisele kogukonnale üha rohkem huvi pakkuma. Ministri sõnul pole siin tegemist taktikalise sammuga, vaid pikaajalise strateegiaga, mille eesmärk on Vene äri n-ö deofšoriseerimine. Siin pidas minister tõenäoliselt silmas asjaolu, et oluline osa Venemaa majandusest toimib maailma maksuparadiisidesse registreeritud ettevõtete kaudu ning Kreml soovib sellised ettevõtted koju tagasi kutsuda.

Kui varem oli valitsus üritanud luua meetmeid ettevõtete tulude maksuparadiisidesse kandmise vastu, siis nüüd üritatakse luua präänikut, et kapitali koju tagasi meelitada.

Venemaa oma maksuparadiisides soovitakse hakata pakkuma mitte üksnes maksusoodustusi, vaid ka mugavat korporatiivset valuutaregulatsiooni, paindlikkust tööseadusandluses ning varade juhtimises.

Putini offshore-teenuseid soovib hakata kasutama vähemalt üks ettevõte, milleks on sanktsioonide alla sattunud Oleg Deripaska UC Rusal. Kuigi ametnikud rääkisid Vedomostile Deripaska huvidest, ei soovinud ettevõte ise teemat kommenteerida.

Putini maksuparadiisi eelnõu peaks lähiajal jõudma ka riigiduumasse. Eelnõu kohaselt antakse sellesse piirkonda registreerunud ettevõttele n-ö rahvusvahelise ettevõtte  staatus, mis võimaldab kapitali tervikuna üle kanda. Seaduseelnõu pakub võimaluse tsoonis registreerida ka haldusfirmasid, millele seatakse tingimuseks investeerimine Venemaale.

Paradiisi registreeritud ettevõtete andmed salastatakse ning kõrvalised isikud saavad andmetega tutvuda  vaid ettevõtte enda nõusolekul. Kuni 2029. aastani ei pea sellised ettevõtted maksma teenitud dividendidelt tulumaksu, välja võetud dividendid aga maksustatakse 5-protsendilise maksuga.

Analüütikute hinnangul pakub Putini maksuparadiis huvi vaid nendele ettevõtjatele, kes elavad sanktsioonide hirmus. Teiste jaoks puuduvad oma vara läänest üle toomiseks seni veel mõjusad põhjused.

Samuti määrab pakutavate paradiiside usaldusväärsuse õigussüsteemi usaldusväärsus ning suuremast huvist nende vastu saab hakata rääkima alles vähemalt aasta möödumisel pärast nende käivitamist. Enamasti aga eelistavad ettevõtjad piirkondi, kus õigussüsteem on juba aastakümneid näidanud stabiilset toimimist.

Teiste asjatundajte hinnangul ei pruugi Putini maksuparadiis sanktsioonide alla sattunud ärisid aidata, kui nende arveldused toimuvad välispankade kaudu. Samal ajal tunnevad rahvusvahelised finantsasutused suurt umbusku ettevõtete vastu, kes varjavad ennast puudutavat teavet. Seetõttu võib sellises tsoonis tegutsemine hakata ettevõtet sootuks kahjustama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles