POSTIMEES MONACOS Müstiline jahtlaev Monte Carlo lahes ehk Vene oligarhi mitmesaja miljoniline superjaht (7)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba mõnda aega on Monte Carlo lahes Monacos ankrus olnud üks maailma suurimaid, Vene miljardärile Andrei Melnitšenkole kuuluv jahtlaev «A», mille ehitus läks maksma 450 miljonit eurot.

Monacot nimetatakse rikkurite paradiisiks, misõttu on üsna loomulik, et Monte Carlo laht on täis erineva suurusega luksuskaatreid ja jahtlaevu.

Küll aga on ErnstjaYoungi maailma aasta ettevõtja lõppüritusel osalejatele viimastel päevadel silma jäänud kummaline jahtlaev, mille puhul on esiti raske otsustada, kas see on oma militaarse välimuse tõttu kole kui öö või tuleviku jahtlaevade esimene prototüüp.

Maailma suurim jahtlaev Monte Carlo lahes selle aasta mais
Maailma suurim jahtlaev Monte Carlo lahes selle aasta mais Foto: VALERY HACHE / AFP

Tegemist on Vene oligrahile Andrei Melnitšenkole kuuluva jahtlaevaga «A», mis lasti esmakordselt vette 2015. aasta sügisel Kieli linnas Saksamaal, kuid sai lõplikul valmis alles aasta aega tagasi, mullu veebruaris, vahendab välismeedia. Laev anti omanikule üle mullu mais Monacos.

Laevakere pikkus on 143 meetrit ning veeväljasurve on üle 14 000 tonni. Jahtlaeva purjed on suuremad kui üks jalgpalliplats. Laeval on kaheksa dekki ning see on kavandatud 54-liikmelisele meeskonnale ja 20 külalisele.

Laeva juhitakse kaptenisillalt, kuhu on paigaldatud mustast klaasist puutetundlik juhtimispaneel. Maksimaalne kiirus, mida jahtlaev suudab arendada, on 39km/h. Tegemist on kõrgetehnoloogilise laevaga, kus on muuhulgas võimalus jälgida ka veealust maailma.

Vaata lähemalt ka juuresolevast videost!

Laeva inseneriks oli prantslane Philippe Stark, kes oli ka Vene miljardäri varasema mootorjahi «A» insener. Kui varasem mudel läks Melnitšenkole maksma 270 miljonit eurot, siis selle eest pidi ta välja käima 450 miljonit eurot.

Siia kõrvale olgu võrdluseks toodud, et näiteks luksusjahtide tootja Fraseri 29-meetrine luksusjaht maksab 5,8 miljonit eurot ja 49-meetrine jaht 15,9 miljonit eurot.

Melnitšenko superlaeva ehitajaks oli Saksa laevafirma Nobiskrug. Tellimuse andis miljardär sisse 2011. aasta märtsis. Nime «A» valis Melnitšenko laevale väidetavalt seetõttu, et see oleks registrites alati esimene. Laev sõidab Bermuuda lipu all.

Andrei Melnitšenko, kelle varade väärtuseks hindas ajakiri Forbes 2017. aastal 15,5 miljardit eurot, on maailma kõige rikkamate inimeste nimekirjas 88. kohal ning rikkuselt seitsmes Venemaal.

Melnitšenko on asutanud maailma ühe kõige suurima väetisetootja EuroChemi, kus tal täna kuulub 90-protsendiline osalus maailma ühes kõige suurimas väetisetootjas EuroChem. Ka on tal 92,2-protsendiline osalus maailma ühes suurimas söetootjas Siberi Söeenergia Ettevõte (SUEK).

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles