Euroopa ühine elektriturg tuli pika sammu lähemale

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Pascal Rossignol / Reuters/Scanpix

Euroopa Liidu nägemus ühisest energiaturust astus täna pika sammu edasi, kui alustas tööd 14 riiki ühendav päevasisene ühine kauplemissüsteem.

Projektiga, mis nõuab tihedat koostööd erinevate elektribörside ja jaotusvõrkude vahel, ühines 14 riiki – Austria, Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Leedu, Läti, Norra, Portugal, Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, Rootsi ja Taani. Enamik ülejäänud Euroopa riike peaksid ühinema ühise elektrituruga järgmisel suvel, kirjutab Bloomberg.

«See saab olla Euroopa klientide ja elektribörside jaoks ainult hea,» ütles uudisteagentuurile Põhjamaade elektribörsi Nord Pool turgude juht Hans Randen. «Me oleme kulutanud hulga aega, raha ja ressursse oma päevasisese kauplemise igakülgseks täiustamiseks,» lisas ta.

Töö Euroopa ühise turu loomise suunas hakkas 2007. aastal, mil grupp Euroopa Liidu energeetikaministreid, nimelt Saksmaa, Prantsusmaa, Belgia ja Hollandi omad, leppisid esimesena kokku riikidevahelise elektrimüügi arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles