Baltikumi ülikoolid asutasid CERNi koostöörühma

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CERN.
CERN. Foto: Evija Trifanova / LETA

Eesti, Läti ja Leedu ülikoolid sõlmisid koostööleppe ja asutasid Euroopa Tuumauuringute Keskuse (European Center for Nuclear Research, CERN) Baltimaade töörühma.

Kolmapäeval, 29. mail allkirjastasid Balti riigid Genfis CERNis vastastikuse mõistmise memorandumi. See on CERNi ajaloos ainulaadne, kuna varem ei ole piirkonna riigid maailma juhtiva osakeste füüsika, innovatsiooni ja teadusuuringute keskusega koostöö koordineerimiseks õiguslikel alustel oma jõupingutusi ühendanud. Sündmuse kõrget taset kinnitab CERNi rahvusvaheliste suhete juhi Charlotte Warakaulle osalemine memorandumi allkirjastamisel.

CERNi Baltimaade töörühma kuuluvad enamik piirkonna suuremaid ülikoole – Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ), Keemilise ja Biloogilise Füüsika Instituut (KBFI), Tartu Ülikool, Riia Tehnikaülikool (RTU), Läti Ülikool (UL), Riia Stradiņši Ülikool (RSU), Kaunase Tehnikaülikool ja Vilniuse Ülikool.

Töörühma esimees on RTU professor ja CERNi teadustöö assistent Toms Torims, aseesimees KBFI asedirektor Mario Kadastik. «CERNi Baltimaade töörühma loomine on CERNi nõukogule selge märguanne Balti riikide ülikoolide ühinemise kohta teaduskoostööks, et ühiselt osaleda CERNi eksperimentides. Samas ei tee töörühm CERNiga koostööd mitte ainult teaduslikul, vaid ka poliitilisel tasandil, mis aitab kaasa Läti ja Eesti saamisele CERNi täieõiguslikeks liikmeteks,» selgitas Torims.

«TTÜ jaoks on CERNi Baltikumi töörühmas osalemise üheks oluliseks eesmärgiks tõhusalt kaasa aidata Eesti ettevõtete teadlikkuse kasvatamisele CERNis peituvate võimaluste kohta. Oleme huvitatud teaduseksperimentides osalemisest, kuid veelgi suurem saab olla meie teadlaste panus koostöös ettevõtetega CERNi eksperimentide jaoks vajalike insenertehniliste süsteemide ja -komponentide väljatöötamisel. Koostöös on meil ka oluliselt paremad võimalused Eesti teadus- ja ettevõtluskogukonna huvide esindamiseks CERNis liitumisprotsessi ajal,» rääkis TTÜ teadusprorektor Renno Veinthal.

Järgmine CERNi Baltimaade töörühma kohtumine toimub juulis Tallinna Tehnikaülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles