Eesti väikeõlletootja jõuab Soome alkomonopoli lettidele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle aasta augusti alguses jõuab Soome alkoholimonopoli kõikidesse poodidesse Eesti väikepruulikoja Tankeri Session IPA Reloaded, mis valiti välja 16 valikukriteeriumi täitnud õlle seast.

Väikepruulikoda Tanker läbis tiheda valikusõela Soome Alko hankes, kus otsiti 18 000 liitrit IPA tüüpi õlut Eestist või Norrast. Tankeri pruulikoja juht ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Jaanis Tammela sõnul on tegu väga olulise tellimusega, arvestades, et eelmisel aastal toodetigi kokku 140 000 liitrit.

«Natukene peame oma tootmist selle tellimuse täitmiseks ümber sättima, aga õnneks ei pea me kogu mahtu kohe tarnima,» rääkis ta. Tammela lisas muidugi, et igasugused õllede hindamised ja valikute tegemised on subjektiivsed ning kunagi ei tea milline on konkreetse žürii maitse, seetõttu on meil eriti hea meel nii tihedas konkurentsis võita.

Soome alkoholimonopol on riigile kuuluv ettevõte, seetõttu käib kaupade valikusse võtmine alati eelnevalt välja kuulutatud hangetena. Seekord otsis Alko kindla päritolumaaga IPA (India pale ale) või APA (american pale ale) stiilis õllesid oma põhivalikusse alates augustist 2018.

Alko on Soome valitsuse omanduses olev osaühing, mis tegeleb kangemate kui 5,5 mahuprotsendiga alkohoolsete jookide müügiga. Alko müügivõrk laiub on üle kogu maa, mis tähendab üle 350 poodi ja üle 60 kaubaväljastuspunkti, millega jõutakse kõikide soomlasteni. Lisaks sellele on ettevõtte veebipoes üle 5000 toote ainult mõne hiirekliki kaugusel.

Tanker kuulub Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise.

Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles