Itaalia ja eurokriis: kas kõik kordub taas? (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipp Roomas.
Itaalia lipp Roomas. Foto: FOTO: Tony Gentile/REUTERS/Scanpix

Selle nädala algusest hakati massiliselt taas tsiteerima Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi kuus aastat tagasi väljaöeldud kuulsa tsitaati, kus ta lubas euro päästmiseks teha mida iganes. Pärast tema 2012. aastal juuli lõpus Londoni majanduskonverentsil antud lubadust turud rahunesid ja Kreeka põhjustatud Euroopa võlakriis taandus.

Seekord on ärevuse põhjuseks Itaalia, kus pärast parlamendivalimisi podiseb katel juba pikemat aega. Teisipäeval jõudis kriis ka teisele poole Atlandi ookeani ning Aasia turgudele. Euro kurss on hakanud langema.

Teisipäeval said enim pihta pankade aktsiad. Hispaania suurima panga Santander aktsia kukkus 5,4 protsenti, Prantsusmaa BNP Paribase aktsia 4,5 protsenti ja Saksamaa Commerzbanki aktsia 4,0 protsenti. USA suuremate pankade aktsiad kukkusid samuti üle nelja protsendi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles