Muutliku meelega Trump lõi 50 miljardi väärtuses Hiina kaupadele tariifid peale (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping ja Donald Trump.
Xi Jinping ja Donald Trump. Foto: Andy Wong / AP

Valge Maja teatas teisipäeval, et alates juuni keskpaigast hakkab kehtima ligemale 50 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele 25-protsendine tariif. Samuti määratakse uued piirangud Hiina investeeringutele USA tehnoloogiasektoris.

President Donald Trump otsustas määrata tariifid vähem kui 10 päeva peale rahandusminister Steven Mnuchini teadet kaubandussõja pausi peale panekust ja uuest üksteisemõistmisest. Kaubandusminister Wilbur Ross peaks ühtlasi sellel nädalavahetusel lendama Pekingisse, et pidada kahe riigi vahelisi kaubanduskõnelusi.

Hiina kaubandusministeerium teatas, et nad on Valge Maja otsusest üllatunud, sest kahe riigi vahelised suhted on juba mõnda aega olnud suhteliselt soojad. Hiina kutsus USAd üles pidama kinni hiljuti alguse saanud heade suhete vaimust. Hiina lubas maikuus toimunud kõnelustel jätta ära tariifid USA põllumajandustoodetele, kui viimane tõstab sanktsioonid Hiina tehnoloogiahiiglaselt ZTE.

Millised kaubad täpsemalt tariifide alla lähevad, kuulutatakse välja 15. juunil. Tariifid ise hakkavad kehtima natukene peale seda kuupäeva. Trumpi administratsioon ei täpsustanud veel, milliseks osutuvad piirangud Hiina investeeringutele USA tehnoloogiasektoris, kuid täpsem info kuulutatakse välja 30. juunil.

Märtsis koostatud raporti järgi tegeleb Hiina süstemaatilise USA intellektuaalse vara vargusega ja kasutab oma investeeringuid USA tehnoloogiasektorisse, et saada enda valdusesse kõige uuemad tehnoloogiasaavutused.

USA ja Hiina leppisid varem maikuus kokku, et lõpetavad üksteise kaubandussõja ja tariifidega ähvardamise ning panid aluse raamleppele, mis vähendaks kaupadele seatud tariife. Sula kahe riigi vahelistes suhetes saatis aktsiaturud kogu maailmas tõusuteele. Trump teatas aga möödunud teisipäeval, et kõik on tegelikult veel lahtine. Mnuchin oli presidendi sõnul liiga optimistlik ning sellele järgnenud meediakajastus ebatäpne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles