Graafik: reaalpalkade kasv on hakanud taas kiirenema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui aasta tagasi kukkus meie keskmine reaalpalga kasv 2,7 protsendile, siis nüüdseks on hakanud see taas tõusma. Esimeses kvartalis kasvas töötajate keskmine reaalpalk, kus lisaks palgakasvule on arvesse võetud ka inflatsioon, 4,6 protsenti, jäädes aga siiski kahe aasta tagusega võrreldes märkimisväärselt alla.

Meie töötajate palgaralli algas vahetult pärast Eesti üleminekut eurole 2011. aastal, pärast mida on keskmise palk kasvanud viis protsenti ja rohkem. Selle kümnendil kasvanud nominaalpalgad keskmiselt 6,9 protsenti aastas.

Meie inimeste jaoks veelgi parem uudis on aga see, et aastaid on sama hoogsalt ja münel aastal isegi hoogsamalt kasvanud reaalpalgad ehk palkade kasv, millest on inflatsioon maha arvatud. Selle kümnendi palkade raalkasv oli 4,3 protsenti, aga seda numbrit vähendasid oluliselt aastad 2011 ja 2012, mil inflatsioon oli suhteliselt kiire, mis kahandas palkade reaalkasvu oluliselt. 2011. aasta esimesel poolaastal oli keskmine reaalpalk isegi negatiivne, aga viimase viie aasta keskmine reaalpalk on 5,6 protsenti.

Palgatöötajate kuldaeg oli mõni aasta tagasi, ajavahemikul 2014. Aasta keskpaigast kuni 2016. aasta keskpaigani, mil oli deflatsioon, kus kaupade ja teenuste hinnad langesid, aga palgad kasvasid keskmiselt 6,3 protsenti, mis kergitas reaalpalga keskmise kasvu 6,7 protsendini. Keskmise reaalpalga kasvu kulminatsioon oli 2016. aasta esimeses ja teises kvartalis, mil palkade reaalkasv ületas koguni kaheksat protsenti.

Selle sajandi kiireim keskmise reaalpalga kasv oli 2007. aasta esimesel poolaastal, mil see ületas 15 protsenti, nominaalpalgad kasvasid toona üle 20 protsendi aastas.

Kaks aastat tagasi sai deflatsioon läbi ning hinnad hakkasid taas ja seda üsna kiiresti tõusma ning vaatamata asjaolule, et nomipalkade kasvukiirus säilis, reaalpalgad kukkusid aga järsult. Selle tulemusena kukkus eelmise aasta esimeses kvartalis reaalpalga kasv 2,7 protsendini. Seejärel reaalpalga kasv hakkas tasapisi kiirenema ning esimeses kvartalis oli see juba 4,6 protsenti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles