Eesti ehitusturul on tohutu hoog sees: mahud on kasvanud enam kui viiendiku

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats. Pilt on illustratiivne.
Ehitusplats. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2018. aasta I kvartalis Eestis ja välisriikides kokku 21 protsenti rohkem kui eelnenud aasta samas kvartalis, teatas Statistikaamet. Vaid Eesti ehitusturgu arvesse võttes suurenes ehitusmaht 29 protsenti.

I kvartalis ehitati omal jõul 559 miljoni euro eest, sellest hooneid 442 miljoni ja rajatisi 117 miljoni euro eest. 2017. aasta I kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 27 protsenti ja rajatisi neli protsenti rohkem, ütles statistikaamet.

Kohaliku ehitusturu kasvu andis suurima panuse hooneehitus. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenes hooneehitusmaht nii uusehituses kui ka remondi- ja rekonstrueerimistöödes. Kasvu toetas ka rajatiste ehitus.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht vähenes 2017. aasta I kvartaliga võrreldes ligi kaks korda ja seda põhiliselt hooneehitustööde mahu kahanemise tõttu. Välisriikides tehtud ehitustööde osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu I kvartalis viis protsenti, mullu samal ajal 11 protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati 2018. aasta I kvartalis kasutusse 1676 uut eluruumi ‒ 414 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Ligi pooled valminud eluruumidest asuvad Tallinna korterelamutes.

2018. aasta I kvartalis väljastati ehitusluba 1524 eluruumi ehitamiseks, seda on 14 protsenti vähem kui möödunud aasta I kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 246 mitteelamut kasuliku pinnaga 152 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut tööstus- ja büroopinda. Kasutusse lubatud mitteelamute pind ja maht olid väiksemad kui 2017. aasta I kvartalis.

Ehitusmahuindeks ja selle trend, I kvartal 2003 – I kvartal 2018
Ehitusmahuindeks ja selle trend, I kvartal 2003 – I kvartal 2018 Foto: Statistikaamet

Statistika aluseks on küsimustik «Majandustegevus (kvartal)», mille esitamise tähtaeg oli 21.04.2018. Statistikaamet avaldas kvartali kokkuvõtte 23 tööpäevaga. Statistikatöö «Ettevõtete kvartali majandusnäitajad» avaliku huvi peamine esindaja on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kelle tellimusel statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles