Ametlik: Eesti pangandust läbis 13 miljardit eurot tundmatut raha (22)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pankasid on kahtlase raha liigutamiseks kasutanud ka Venemaa relvatööstuse hiid Rosoboronexport.
Eesti pankasid on kahtlase raha liigutamiseks kasutanud ka Venemaa relvatööstuse hiid Rosoboronexport. Foto: Marina Lystseva / Marina Lystseva/TASS

Keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo reedel ilmuv aastaraamat paljastab lõplikult Eesti panganduse räpase saladuse: asutuse hinnangul liikus siit aastatel 2011–2016 läbi 13 miljardi euro ehk rohkem kui riigieelarve jagu tundmatut päritolu raha. Mis eriti märkimisväärne, mitusada miljonit sellest kuulub idapoolsete riikide, sealhulgas Venemaa relvastööstusele.

See on ilmselt Moldova, Aserbaidžaani ja Venemaa «Laundromati» ehk pesumasinaskeemide lõplik järeldus Eesti puhul. Aastatel 2011–2016 läbis Eesti finantssüsteemi kokku ligi 13 miljardit eurot, mis tuli ida suunalt Briti ettevõtete arvetele siinsetes pankades ning kanti siis kohe edasi, teadmata, kuhu see maandus. Keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo (RAB) hinnangul rohkem kui kümnesse juristiktsiooni.

13 miljardit on müstiline summa isegi selle kõrval, millest on Eesti ajakirjanduses varem kirjutatud. Meenutuseks senised teadaolnud juhtumid Eestis: Moldova I rahapesuskeemi 1,8 miljardit, Aserbaidžaani rahapesuskeem 2,5 miljardit ning Moldova II rahapesuskeem umbes 50 miljonit. Aastaraamatust ilmneb, et tegelikult oli Aseri skeem mahukam ning on olemas veel üks n-ö pesumasin: Venemaa skeem, millest käis läbi 7,3 miljardi euro ulatuses raha.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles