USA ja Hiina leppisid kokku vastuolulise telekomihiiglase aitamises

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZTE kontor Shanghais.
ZTE kontor Shanghais. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

USA ja Hiina on väidetavalt leppinud kokku sanktsioonide tõstmises telekomihiiglaselt ZTE, kuid tehingu täpsemad tingimused on veel läbirääkimisel.

Tehinguga kursis olevate allikate sõnul peab tegevuse lõpetanud ja pankroti äärele sattunud ZTE majanduslikest sanktsioonidest pääsemiseks viima oma juhtkonnas läbi suured muudatused ja võib-olla maksma ühendriikidele ka suuri trahve, kirjutab The Wall Street Journal.

Peking on lubanud omalt poolt eemaldada imporditariifid miljardite dollarite väärtuses USA põllusaadustelt. Valge Maja olevat aga siiski rõhutanud, et tegu ei ole kaubandusläbirääkimistega, vaid julgeolekut puudutava teemaga. Selles valguses võivad läbirääkimised veel ka ebaõnnestuda.

USA rahandusminister Steven Mnuchin ja Hiina asepeaminister Liu He leppisid laupäeval toimunud läbirääkimistel kokku, et lõpetavad üksteise kaubandussõja ja tariifidega ähvardamise. Kaubanduskõnelustel jõuti üksmeelele meetmete osas, mis vähendavad oluliselt Ühendriikide kaubandusdefitsiiti.

President Trump säutsus varem sellel kuul, et teeb koostööd Hiina presidendi Xi Jinpingiga, lõpetamaks majandussanktsioonid USAs suuruselt neljandale nutitelefonide müüjale ZTE, mida süüdistatakse illegaalses äris Iraani ja Põhja-Koreaga. Trump võttis ettevõtte suhtes sümpatiseeriva hoiaku ning rõhutas, et «Hiina töökohad on ohus» ja lubas käskida kehtestatud sanktsioonid lõpetada.

USA luureagentuurid on hoiatanud ZTE telefonide kasutamise eest, sest need võivad saata infot Hiina salaluurele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles