Välisasjade komitee: Suurbritannia pigistab Kremli räpase raha ees silma kinni (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Ben ja Union Jack
Big Ben ja Union Jack Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Suurbritannia parlamendi alamkoja välisasjade komitee sõnul kasutatakse Londonit Venemaa presidendi Vladimir Putini ja tema liitlaste «räpase vara» peitmiseks ja võimud pigistavad selle ees silma kinni. 

Komitee hinnangul ei muutnud endise Vene spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamine Suurbritannia suhtumist Londonis liikuvasse Kremli rahasse ning see õõnestab Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone ja vähendab saareriigi tõsiselt võetavust Venemaa ees, kirjutab BBC.

«Ühendkuningriikide hädine reaktsioon näitab, et me ei julge neid peatada. Londoni turud aitavad Kremlil jätkuvalt oma plaane ellu viia,» kirjutas välisasjade komitee esimees Tom Tugendhat ajalehes Sunday Times, rõhutades, et Putini räpane raha toob pealinnale küll majanduslikku kasu, kuid kokkuvõttes on kahju riigi välispoliitilistele huvidele teenitud kasust palju suurem.

Tugendhat'i sõnul peaks ministrid uurima praeguses sanktsioonide režiimis esinevaid «auke», mis lubab Vene valitsusel ja Putini poliitilistel liitlastel teha Lonondis jätkuvalt head raha. Komitee raporti järgi, mille nimi on «Moskva kuld: Venemaa korruptsioon Suurbritannias», tegi Venemaa riiklik naftafirma Gazprom Londoni turgudel võlakirjadega äri vaid mõni päev pärast Skripalide tapmiskatset.

«Suurbritannia peab Venemaale selgeks tegema, et Kremli korruptsioonil pole siin enam kohta,» kirjutas Tugendhat ja tõi komitee raportist välja ka mõned soovitused, mida valitsus peaks kohe Venemaa vastu ellu viima:

  • Täiendavad sanktsioonid Kremliga seotud isikute suhtes.
  • Igasugused «augud» praegustes sanktsioonides tuleb üles leida ja sulgeda.
  • Firmade kuuluvus tuleb muuta seadusega läbipaistavamaks.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles