Euroopa Liit kavatseb ignoreerida USA Iraani sanktsioone (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo / AP

Euroopa Liit hakkab reedel valmistama ette eelnõud, mis lubaks bloki ettevõtetel teha Iraaniga äri isegi peale USA kehtestatud majandussanktsioone.

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri sõnul on eelnõu eesmärgiks kaitsta Euroopa ettevõtteid, millest paljud on investeerinud peale sanktsioonide lõppu Iraaniga kauplemisse päris palju raha.

USA president Donald Trump teatas sellel kuul, et USA astub välja Iraani tuumaleppest ning kehtestab islamiriigile taaskord majandussanktsioonid, mis tõsteti Obama administratsiooni poolt 2015. aastal. Tuumaleppe eesmärgiks oli hoida Iraani arendamast välja tuumarelvi, kuid Trump leidis, et see on «väga halb tehing.»

Pärast sanktsioonide kehtestamist ei tohi USA ettevõtted ja kodanikud enam Iraaniga äri teha.

Tuumaleppe teised liikmed, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriigid on teatanud, et kavatsevad jätkuvalt leppest kinni pidada ja kaubandust Iraaniga laiendada. Küll aga kardavad paljud Euroopa suurettevõtted, et sanktsioonidest mitte kinni pidamine võib kahjustada nende äritehinguid ühendriikidega.

Euroopa Liit eksportis möödunud aastal Iraani kaupu väärtuses 10,8 miljardit eurot. Iraanist imporditud kaupade väärtuseks oli 10,1 miljonit eurot (enamus sellest oli nafta).

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles