Suurpank tuletab meelde: kuidas Tallinna Sadama börsile tuleku eel väärtpaberikontot avada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. mail tutvustas Tallinna Sadam oma börsiplaane. Vasakult: Marko Raid, Kaarel Ots, Kadri Simson ja Valdo Kalm.
8. mail tutvustas Tallinna Sadam oma börsiplaane. Vasakult: Marko Raid, Kaarel Ots, Kadri Simson ja Valdo Kalm. Foto: Eero Vabamägi

Hiljutise Tallinna Sadama börsile tuleku teate valguses tuletab avaliku pakkumise korraldajate hulgas olev Swedbank oma värskes püsiklientidele saadetud infokirjas aktsiate ostust huvitatutele meelde, kuidas väärtpaberikontot avada.

Tallinna Sadam andis 8. mail teada, et plaanib välja kuulutada aktsiate avaliku pakkumise ning noteerida aktsiad Nasdaqi Tallinna börsil. Plaanis on avalikule pakkumisele panna kuni kolmandik ettevõtte aktsiatest, mida pakutakse nii jaeinvestoritele Eestis kui ka institutsionaalsetele investoritele Eestis ja välisriikides. Eeldatav märkimisperiood on 25. mai kuni 6. juuni 2018.

Tänavu aprillis ettevõtte senise ainuaktsionäri, Eesti Vabariigi, poolt kinnitatud dividendipoliitika seab ettevõtte eesmärgiks maksta aastatel 2019–2020 aktsionäridele netodividende vähemalt 30 miljonit eurot aastas ning alates aastast 2021 vähemalt 70 protsenti eelmise aasta puhaskasumist. Pakkumises osalemiseks on vajalik väärtpaberikonto, kuhu aktsiad üle kantakse. Väärtpaberikonto saab tasuta avada internetipangas.

«Kui soovid liituda investeerimiskonto süsteemiga, siis tasub teada, et see tuleb vormistada enne tehingu tegemist. Investeerimiskonto võimaldab aktiivsel investoril tulumaksukohustust edasi lükata ning teenitud kasumi uuesti investeerida nii, et vahepeal ei pea tulumaksu tasuma. Investeerimiskonto kohta saad lähemalt lugeda internetipangast,» ütleb Swedbank oma värskes infokirjas püsiklientidele.

Panga kinnitusel avalikustatakse täpsed andmed märkimises osalemiseks ja prospekt samal ajal, kui avalik pakkumine välja kuulutatakse. «Lisame vastava info Swedbanki internetipanga avalehe uudiste alla, kus on võimalik tutvuda pakkumise dokumentidega ja esitada märkimiskorraldus. Korraldust on võimalik esitada ka Swedbanki esindustes,» seisab infokirjas.

Pank märgib ühtlasi, et on avaliku pakkumise korraldajate hulgas ning antud teave on ennekõike informatiivse iseloomuga. «Tegemist ei ole investeerimissoovituse ega -nõustamisega,» toonitab Swedbank kirjas püsiklientidele.

Ka SEB pank ütles, et soovib suunata oma klientide tähelepanu Tallinna Sadama aktsiate avalikule pakkumisele, pakkudes oma klientidele aktsiate märkimist tasuta.

«Tallinna Sadama aktsiate noteerimisega Tallinna börsil avaneb kohalike investorite jaoks hea võimalus investeerida koduturul, toetada Eesti oma ettevõtet ja saada osa meie riigi jaoks olulise infrastruktuuriüksuse käekäigust,» põhjendas sammu SEB Marketsi osakonna juhataja Kristofer Vähi.

Lisainformatsioon väärtpaberikonto avamisega seotud kulude kohta on kättesaadav SEB kodulehel, kuhu lisandub ka täiendav informatsioon kohe, kui AS Tallinna Sadama pakkumisdokumendid saavad avaldatud.

Tallinna Sadam ise korraldab huvilistele ka märkimisperioodi jooksul mitu seminari, kus antakse ülevaade ettevõttest ja võimalik on kohtuda juhtkonnaga. Seminarid toimuvad 26. mail, 1. ja 4. juunil.

Tallinna Sadamale kuulub Eesti suurim kauba- ja reisisadamate kompleks, mida läbis 2017. aastal 10,6 miljonit reisijat ja 19,2 miljonit tonni kaupa. Tallinna Sadama tütarfirma TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel. Ettevõtte 2017. aasta müügitulu oli 121,3 miljonit eurot ning puhaskasum 26,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles