Uuring: Eesti varimajanduse osakaal on tõusuteel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali varimajandus hõlmas 2010. aastal veerandi sisemajanduse kogutoodangust.
Portugali varimajandus hõlmas 2010. aastal veerandi sisemajanduse kogutoodangust. Foto: SCANPIX

Kuigi maksuamet räägib pidevalt oma võitudest varimajanduse vastu, näitab värske Riia Stockholmi Majanduskooli uuring, et varimajanduse osakaal Eestis mullu hoopis kasvas.

Varimajanduse osakaal Eestis kasvas möödunud aastal 2,8 protsendipunkti 18,2 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Varimajandus on uuringu kohaselt kasvanud kõigis Baltimaades. Lätis kasvas see aastaga 1,3 protsendipunkti 22 protsendini ning Leedus 1,7 protsendipunkti 18,2 protsendini SKP-st.

Kolmapäeval toimub igaaastane Läti kaubandus- ja tööstuskoja ning Riia Stockholmi Majanduskooli konverents, mis on pühendatud varimajanduse vähendamisele Lätis. Konverents toimub koostöös Läti rahandusministeeriumi ning varimajandusevastase organisatsiooniga BASE.

Möödunud aasta uuringu kohaselt langes 2016. aastal varimajanduse osakaal Lätis 1 protsendipunkti 20,3 protsendile SKP-st. Eestis kasvas see aga 0,5 protsendipunkti 15,4 protsendini ning Leedus 1,5 protsendipunkti 16,5 protsendini SKP-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles