SEB: Ratase tulumaksureform pole poodlemist oluliselt kasvatanud (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuvaba tulu sõltub nüüd aastasest sissetulekust. Vähem kui 14 400 euro suuruse aastatulu puhul on maksuvaba 500 eurot kuus.
Maksuvaba tulu sõltub nüüd aastasest sissetulekust. Vähem kui 14 400 euro suuruse aastatulu puhul on maksuvaba 500 eurot kuus. Foto: Tomi Saluveer/Lõuna-Eesti Postimees

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Jüri Ratase valitsuse tulumaksuvaba miinimumi reformi mõju tarbimise kasvule jäänud oodatust nõrgemaks.

Kuna maksuvaba tulu tõstmine 500 euroni selle aasta algusest jättis madalapalgalistele rohkem raha kätte, lootsid nii poliitikud kui analüütikud, et tänu sellele elavneb sisetarbimine ja inimesed ostavad rohkem kaupu, millel on positiivne mõju majanduskasvule. 

Nestor aga tõdes, et vähemalt praeguste andmete põhjal näib, et tulumaksureformi mõju tarbimise kasvule on jäänud oodatust nõrgemaks. Teisalt paljud muud tegurid toetavad jätkuvat ostujõu suurenemist, ütles analüütik. Jätkunud on ka tööturu tugevnemine ja kindlustundenäitajad püsivad endiselt kõrgel tasemel. 

Samas nõrgenesid aasta alguses sarnaselt muu Euroopaga mitmed Eesti majandusnäitajad. «Töötleva tööstuse toodangu kasv on aeglustunud ja ekspordi kasv langes märtsis korraks isegi miinuspoolele,» selgitas Nestor.

Siiski jääb Eesti peamiste kaubanduspartnerite, Soome ja Rootsi majanduskonjunktuur jääb soodsaks. Pärast edukat 2017. aastat aeglustub Soome majanduskasv mõnevõrra. Kasvu jäävad Nestori sõnul aga vedama eksport ja investeeringud, kuid varasemaga võrreldes suureneb eratarbimise panus.

Rootsis majanduskasv mullusega võrreldes mõnevõrra kiireneb, tõustes 2,6 protsendini. Kuigi eratarbimise ja investeeringute kasv aeglustuvad, annab Rootsi krooni nõrkus tugeva tõuke ekspordile. Selgelt negatiivne trend on Rootsi elamuehituse märgatav aeglustumine, mis põhjustab tuska nii Eesti majatootjatele, kui teistele kinnisvarasektori käekäigust sõltuvatele eksportööridele.

Kuigi mitmed prognoosijad on viimastel kuudel ootusi selle aastasele Eesti majanduskasvule ülespoole korrigeerinud, jääb SEB positsioon konservatiivseks: 2018. aastaks oodatakse  endiselt 3,5 protsendilist ja 2019. aastaks 3 protsendilist majanduskasvu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles