Eesti pensioniidee ei veena isegi matemaatikas tugevat inimest (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli vanemteadur Lauri Leppik Postimehe stuudios
Tallinna Ülikooli vanemteadur Lauri Leppik Postimehe stuudios Foto: Eero Vabamägi

Enne teise pensionisamba kallale asumist tuleb põhjalikult läbi vaadata esimene sammas, rääkis Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuse vanemteadur Lauri Leppik.

Leppiku hinnangul on pensioniühistu Tuleva ettepanekud teise pensionisamba väljamaksete paindlikumaks muutmiseks küll head, kuid enne tuleb esimene sammas korda teha, vahendab Äripäev.

Leppik mõistab enda sõnul seda, et inimesed on rahulolematud nii kogumisperioodi kui ka väljamaksete suhtes, kuid põhjendab seda sellega, et inimesed hindavad raha nüüdisväärtust kõrgemalt kui raha tulevikuväärtust. 

«Võttes sellesama 10 000 euro ja 46 euro näite, siis inimesed peavad seda liiga väikeseks ja mõttetuks summaks,» rääkis teadur. Ta lisas, et on seda ideed paaris foorumis tutvustanud, aga isegi matemaatikas tugevaid inimesi see ei veena.

Samas riigi käest saaks 10 000 euroga «osta» 90 eurot kuus indekseeritult, aga paraku jah: kindlustuslepinguga kindlustuspensionina tuleb see summa 46 eurot kuus, märkis ta. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles