Vanilli hind lööb rekordeid - kas Eesti jäätisesõbrad peaksid muretsema? (4)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihamaru, 15.11.2017

Kopli taluk
Ihamaru, 15.11.2017 Kopli taluk Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kuigi vanilli kilo maksab praegu maailmaturul rohkem kui kilo hõbedat ehk 505 eurot (600 dollarit) - mahe ja orgaaniline vanill veelgi rohkem - siis vähemalt Eesti jäätisetootjad lubavad praegu, et jäätisesööjate rahakotti see ei mõjuta.

Kuna kolmveerand maailma vanillist kasvab Madagaskari saarel, kuid eelmise aasta märtsis saart tabanud madalrõhkkond tegi sealsetele istandustele palju kahju, mistõttu on vanilli hind sellest ajast peale kasvanud, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Hind maailmaturul on tõesti tõusnud ja kättesaadavus on pisut raskendatud, aga meil neid probleeme ei ole ja praegu ma võin küll täiesti kindlalt öelda, et meie tarbijatele ta Premia jäätiste poolt mõjuma ei hakka, et me selle pärast hinda tõstma ei hakka. Kui ta natuke mõjutab, siis see tuleb oma kasumi ja efektiivsuse arvelt,» rääkis raadiouudistele Premia juht Aivar Aus.

Sama kinnitasid ettevõtted Balbiino ja La Muu. «Meil on selline põhimõte, et kui me oleme selle retsepti paika saanud, siis isegi kui tooraine hind peaks tõusma, me retsepti näppima ei lähe,» lisas La Muu tegevjuht Rasmus Rask, kelle sõnul on vanillijäätis selline toode, mida ükski jäätisetootja ei saa sortimendist välja jätta.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles