Nafta hinnaga spekuleerijad said süüdistuse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chevroni naftapuurtornid Taftis California osariigis.
Chevroni naftapuurtornid Taftis California osariigis. Foto: AFP / Scanpix

USA ametivõimud esitasid eile viiele spekuleerijale süüdistuse toornafta hinnaga manipuleerimises, mis tõi neile 50 miljonit dollarit (35 miljonit eurot) tulu.


Süüdistuse kohaselt ostsid spekulandid 2008. aasta jaanuarist aprillini kokku tohututes kogustes toornaftat. See tekitas arvamuse, et naftat napib ning hind tõusis, vahendab CNN Money.

Siis tegid spekulandid nn lühikeseks müümise kaudu panuse nafta hinna langemisele. Lühikeseks müümine on laenatud väärtpaberi müümine lootuses, et selle hind langeb, mille järel saab ta odavamalt tagasi osta ning omanikule tagastada.

Kui spekulandid kokku ostetud suured naftakogused müüki panid, siis nafta hind tõesti alanes ja nad teenisid suure kasumi.

Süüdistuse saanud spekulandid on California ettevõte Parnon Energy, Suurbritannia firma Arcadia Petroleum, Šveitsis paiknev Arcadia Energy, James T. Dyer Austraaliast ning Nicholas J. Wildgoose Californiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles