Wall Street ennustab 130 dollari naftat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

USA suurpank Goldman Sachs tõstis Brent toornafta hinnaprognoosi käesoleva aasta lõpuks 120 dollari peale barrelist, 12 kuu möödudes peaks hinnaks aga kujunema 130 dollarit barrelist.


2012. aasta lõpuks maksab Brent nafta Goldmani hinnangul 140 dollarit barrelist.

Tänane barrelihind on 112 dollarit.

Oma prognoose tõstis eile ka Morgan Stanley, pakkudes Brent nafta tänavuseks keskmiseks hinnaks 120 ja tulevaks aastaks 130 dollarit barrelist.

Ühtlasi julgustab Goldman oma kliente pärast hiljutist järsku hinnalangust lisaks naftale ka vaske ja tsinki ostma.

Aprillis põhjustas pank börsidel tugeva raputuse, julgustades investoreid toormetest taganema ja väites, et naftahinnad olid «tegelikust olukorrast ette tormanud».

Paar nädalat pärast Goldmani üleskutset sooritasid toormed ühe ajaloo järsematest ühepäevastest allasööstudest, kusjuures nafta kaotas 24 tunniga barrelilt koguni 12 dollarit.

Eilse seisuga kõlab Goldmanist aga uus ja vastupidine sõnum. Pank kinnitab klientidele, et mai alguses toimunud hindade korrektsioon on tekitanud «soodsa hetke pikkade positsioonide võtmiseks».

Goldmanil on pangandusmaailmas üks suurimaid toormetega kauplemise osakondi.

Avaldust toetab terve rida Wall Streeti analüütikuid, kes usuvad, et 9-protsendiline toormehindade kukkumine kuu alguses oli lihtsalt tõusval turul toimunud korrektuur.

Goldmani strateegide hinnangul mängib naftahindade tõusu juures rolli Liibüa tootmise seiskumine, mille taastumist lähitulevikus näha pole.

Vanemstrateegi Hussein Allidina sõnutsi ei kavatse OPEC ilmselt oma 8. juuniks määratud tippkohtumisel tootmismahtu tõsta, mis aga toob kaasa varude järsu vähenemise.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles