Majanduse murelapsed: kuum ehitusturg ja tööjõupuudus

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul ohustavad vaatamata tugevale majanduskasvule ja üldisele inimeste turvatundele meie majandust ja ettevõtteid kuumenev ehitusturg, suurenev tööjõupuudus ning liiga aeglane tootluse kasv. 

«Majanduse kasvu mõjutab tugevalt ehitussektor, kus kasv on hakanud laugema,» lausus Mertsina, selgitades, et vaatamata tugevale majanduskasvule ja euroala süsteemse stressi madalale tasemele tuleb olla ettevaatlik ka seoses ehitusturu kuumenemisega, vahendab Äripäev.

«Praegu on laenuraha odav ning tekib oht, et inimesed laenavad üle enda võimete,» sõnas ka Eesti Panga president Ardo Hansson, lisades, et meie kinnisvarahinnad sõltuvad tänu pankadele päris palju põhjamaade kinnisvarast.

Mertsina sõnul piirab ettevõtete arengut hetkel aga veel ka tööjõupuudus, tänu millele on suurem surve palkade kasvuks, millega peab kaasnema ka tootlikkuse kasv.

Veel tekitavad Swedbanki peaökonomisti sõnul ebakindlust viimase ajal toimunud maksumuutused ja valitsuse tegevus.

Loe lähemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles