Saaremaa elektroonikatootja: Eesti on tipptehnoloogia maailmakaardil (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Richard Pukk
Otto Richard Pukk Foto: Incap

Automatiseeritud robootika kasutamine Eesti tehastes on muutunud täna iseenesestmõistetavaks ning eestimaisel elektroonikasektoril on täna olemas kõik vajalik selleks, et Eesti maailma tipptehnoloogia kaardile märkida leiab Soome elektroonikatööstuse Incap Saaremaa tehast juhtiv Otto Richard Pukk.

Tema juhitav tehas oli Eestis üks esimesi, mis aasta tagasi mitte ei ostnud vaid rentis kogu uue tootmisliini. Tegemist on ligi 30 meetrit pika robotseadme ehk nn SMT (surface-mount technology) tootmisliiniga, paigaldab elektroonikakomponente trükkplaatide peale.

Liini ühest otsast lähevad sisse n-ö tühjad rohelised trükkplaadid ja vajalikud elektroonikakomponendid ning teisest otsast tulevad välja vastavalt kliendi projektile monteeritud elektroonikaplaadid, mis ühe või teise seadme sisse lähevad.

Miks otsustas ettevõte seadmed rentida, aga mitte osta? «Eesti elektroonikatootjate edu võtmeks kujunenud kiire kohanemisoskus,» selgitas Pukk. Et uued võtted edukalt tööle hakkaksid ja uusi ideid oleks lihtsam ellu viia, peab ettevõtte olema Pukki sõnul valmis kohanema kiirelt uute oludega.

Foto: Incap

Eesti elektroonikatööstusel tuleb Puki sõnul lähiaastatel arvestada sellega, et maailmaturul kasvab nõudluse erinevate toodete kiire valmistamise järele ja seega tuleb valmis olla selleks, et oma tootmisliinid tuleb muuta ka kiirelt sobivate lahenduste väljapakkumiseks.

«Rendi-põhimõttel tootmisliinid on meie tööstussektori muutusi arvestades üha suuremat rolli täitmas, kuna nende peamine eelis on võimalus liinile erinevaid seadmeid juurde rentida ja kohandada seeläbi tootmist vastavalt konkreetsetele projektidele või klientide soovidele,» selgitas Pukk.

Ta lisas, et kui varem võis juhtuda, et ettevõte peab mitmest paari kuu pikkusest lühiprojektist keerulise seadistuse või uue seadme soetamise tõttu ära ütlema, siis nüüd on ühelt projektilt teisele üleminek oluliselt kiirem ja mugavam, sest rendi-põhimõttel toimiva tootmisliini erinevaid osasid saab lihtsasti teiste vastu välja vahetada ja täiendada masinat vastavalt vajadusele.

«On oluline, et tehases ei oleks ainult üks n-ö ühe plaadi kallis masin, vaid et saaksime oma seadmete tööd vastavalt vajadusele kiirelt ümber organiseerida, näiteks siis kui uue projekti töösse võtame või mõnda lühiajalist tellimust täita tahame,» rääkis Pukk.

Incapi Eesti tootmisüksusest liigub täna toodang klientideni kõikjal üle maailma - alates Skandinaaviamaadest ja Põhja-Ameerikast kuni Hiina turul tegutsevate ettevõteteni.

Pukk usub, et eestimaisel elektroonikasektoril on täna olemas kõik vajalik selleks, et Eesti maailma tipptehnoloogia kaardile märkida. «Tehniline tase ja toodangu kvaliteet on meie ettevõtetel väga hea. Selleks aga, et elektroonikatööstust nii Eestis kui ka rahvusvahelisel turul rohkem esile tõsta, tuleks meie siinsetel ettevõtetel omavahel rohkem koostööd teha,» usub Pukk.

Robootika ja kõrgtehnoloogia Eesti elektroonikatehastes võimaldab tema sõnul juba täna tõsta eestimaise elektroonikatoodangu kvaliteedi maksimumini ja arendada digitaliseeritud andmete analüüsi abil tööstust pidevalt edasi.

Soome elektroonikaseadmete tootjal Incapil on tootmisüksused Eestis ja Indias.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles