Naftaturud valmistuvad Trumpi ja Iraani kokkupõrkeks

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toornafta hind on tõusuteel
Toornafta hind on tõusuteel Foto: SCANPIX

Globaalne naftaturg paistab olevat veendunud, et USA president Trump lõpetab Iraani tuumaleppe, mis võimaldas paariariigil eksportida rohkem toornaftat.

Trump peab otsustama 12. maiks, kas ta kehtestab Iraanile uuesti majanduslikud sanktsioonid või mitte. Pärast seda, kui Iisrael esitas esmaspäeval väidetavad tõendid Iraani jätkuva tuumaprogammi kohta, kerkis barreli hind üle 75 dollari, kirjutab CNN.

Iraani sanktsioonide alla panek võib globaalsest nafta tarnest tõmmata maha kuni miljon barrelit toornaftat päevas, mis annaks juba niigi üha ebastabiilsemale energiaturule suure hoobi. 

Trump ütles esmaspäeval, et Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu süüdistused Iisraeli suunas on «sada protsenti tõesed», kuid ei andnud konkreetset vastust selle kohta, kas ta plaanib tuumaleppe reaalselt ära lõpetada. «Ma ei ütle veel, mida ma teen,» lausus Trump.

Iraani leppe järgi peab islamiriik hoiduma tuumarelvade arendamisest ja on selle eest vaba varasematest majandussanktsioonidest, mis võimaldab neil praegu eksportida kuni miljon barrelit päevas ja kõige suuremateks klientideks on EL, Jaapan ja Lõuna-Korea.

Lisaks Iraani leppe hirmule on sellel aastal kergitanud veel naftahindu ka majanduspiirangud Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles