Suur reisijate arvu kasv kajastus Tallinna lennujaama majandustulemustes

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Lennujaama kontserni äritulu ulatus mullu kinnitatud ning auditeeritud andmetel 49,9 miljoni euroni, seejuures ulatus kontserni käive 40,3 miljoni euroni ning puhaskasum 6,5 miljoni euroni.

Tallinna Lennujaama juhatuse esimehe Piret Mürk-Dubouti sõnul oli 2017. aasta nende jaoks erakorraline nii suuremahuliste ehitustööde, rekordiliselt kõrge reisijate arvu kui ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise tõttu. 

«Tallinna lennujaama reisijate arvu kasv 2017. aastal ületas meie ootusi, kasvades 19 protsenti ja ulatudes 2,65 miljoni reisijani – eelmisel aastal kasvas reisijate arv sama palju, kui varasema kümne aasta jooksul kokku,» selgitas Mürk-Dubout.

«2017. aasta tulemuslikkus annab Tallinna Lennujaama kontsernile kindluse ja lisab ambitsiooni, et vaadata lähiaastate arenguvõimalustele igati positiivselt ning ületada juba lähitulevikus kindlalt ka kolme miljoni reisija number. Meie väljakutseks sealjuures on saada hakkama väga kiire kasvuga ja mitte lihtsalt saada hakkama, vaid teha  seda kõrgeimat ohutuse taset ja teeninduse kvaliteeti silmas pidades,» märkis juhatuse esimees. 

Tallinna Lennujaama kontserni äritulu ulatus mullu kinnitatud ning auditeeritud andmetel 49,9 miljoni euroni, seejuures ulatus kontserni käive 40,3 miljoni euroni ning puhaskasum 6,5 miljoni euroni. Müügitulu kasvuks kujunes üheksa ning kontserni kasum viis protsenti.

Kontserni tulud kokku olid 49,9 miljonit eurot, kasvades aastaga 3,2 miljonit eurot ehk seitse protsenti võrreldes eelneva aastaga. Tuludest 81 protsenti moodustas müügikäive ja 19 protsenti muud äritulud

Käibest 36 protsenti moodustasid lennundustulud ning 64 protsenti mittelennundustulud. Lennundustulude maht oli kokku 14,7 miljonit eurot ning mittelennundustulude maht kokku 25,6 miljonit eurot. Kontserni lennundustulud kasvasid 11 protsenti ja mittelennundustulud kaheksa protsendi võrra.

Kontserni kulud olid kokku 43,3 miljonit eurot, kasvades aastaga 6,9 protsenti. Tööjõukulude kasv oli 1,6 miljonit eurot ehk 9,8 protsenti.

Regionaalsed lennujaamad teenindasid 2017.aastal 60,9 tuhat reisijat ehk 14,1 protsenti enam kui 2016.aastal. Regionaalsete lennujaamade sihtfinantseering tegevuskulude katteks kokku oli 1,6 miljonit eurot. Sihtfinantseering on püsinud samal tasemel aastast 2014. Regionaalsete lennujaamade kahjum on 0,5 miljonit eurot ning kahjum kasvas 8,7 protsenti.

Ärikasum enne põhivara kulumit ja finantstulemit (EBITDA) oli 13,9 miljonit eurot, kasvades aastaga 0,2 miljoni euro võrra.

Kontserni bilansimaht oli 2017. aasta lõpuks 181,4 miljonit eurot, kasv 26 miljonit eurot ehk 16,7 protsenti. Kontsern tasus mullu laene kokku 4,55 miljonit eurot. 2017. aasta lõpu seisuga oli laenujääk 32,2 miljonit eurot.

Tallinna Lennujaama kontsern investeeris möödunud aastal 32,8 miljonit eurot, sellest Tallinna lennujaam koos regionaalsete lennujaamadega 31,6 miljonit eurot (regionaalsed lennujaamad 0,2 miljonit eurot ) ja Tallinn Airport GH 1,3 miljonit eurot.

Tallinna lennujaama kõige olulisem projekt oli 2016. aastal alanud lennuliiklusala laiendamine ida ja lõuna suunal, millesse investeeriti 2017. aastal 15,3 miljonit eurot. Ühtekuuluvusfondi poolne sihtfinantseering projektile oli 8,5 miljonit eurot. Teised suuremad investeeringud olid reisiterminali laiendus maksumusega 4,8 miljonit eurot, maade soetamine kaubaterminalide rajamiseks kolm miljonit, õhusõidukite värvimisangaar 2,4 miljonit eurot, parkimismaja ehituse ettevalmistamine 1,7 miljonit eurot, julgestuskontrolli viie uue kontroll-liini soetamine 1,1 miljonit eurot.

Tallinna Lennujaam kontsern käitab Lennart Meri Tallinna lennujaama, Kärdla lennujaama, Kuressaare lennujaama, Tartu lennujaama, Pärnu lennujaama, Ruhnu lennuvälja ja Kihnu lennuvälja. Tallinna Lennujaama kontserni kuulub tütarfirma AS Tallinn Airport GH, mis osutab lennufirmadele maapealse käitamise teenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles