FOTOD: Rootsi kuningas täidab lossi katuse päikesepaneelidega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädala neljapäeval alustati Rootsi kuninga Carl XVI Gustavi valvsa silma all päikesepaneelide paigaldamisega Stockholmi kuningalossi katusele. Järgmise kuue nädala jooksul paigaldatakse lossi katusele 600 paneeli.

600 toaga lossi katusele paigaldatavad päikesepaneelid peaks andma enam kui kümme protsenti maja aastasest energiavajadusest, vahendab Bloomberg

Kuigi Stockholmi kuningalossi katusele paigaldatavad paneelid oli kingitus kuninga 70. sünnipäevaks juba 2016. aastal, hakati neid alles nüüd paigaldama seoses lubade saamisega, mida nõuab paneelide paigaldamine ajaloolise hoone katusele.

Rootsi muinsuskaitseselts andis lõpuks, kui oli sajaprotsendiliselt kindel, et vähemalt maapinnalt vaadatuna ei ole päikesepaneelid katusel nähtavad. «Ainus võimalus neid päikesepaneele näha on siis, kui keegi lendab üle Stockholmi,» märkis kuningakoja administratiivjuht Erik Kampmann.

Enim elektrit tuleb Rootsis hüdroenergiast, järgnevad tuuma- ja tuuleenergia. Päikeseenergiast tuleb vähem kui üks protsent kogu riigi elektrist.

Riigina on Rootsi lubanud aastaks 2040 minna täielikult üle taastuvenergiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles