Elering sõlmis lepingud kahe olulise sõlmalajaama ehituseks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Elering sõlmis kolmapäeval riigihankekonkursside tulemusel lepingud Merko Infra AS-iga Tsirguliina 330-kilovoldise alajaama renoveerimiseks ning uue 330-kilovoldise alajaama ehituseks Kilingi-Nõmmele.

Tsirguliina alajaama uuendamine maksab 4,3 miljonit eurot ja Kilingi-Nõmme alajaama ehitamine 3,1 miljonit eurot. Alajaamad valmivad sõlmitud lepingute kohaselt 2019. aasta lõpus.

Tsirguliina alajaama 330-kilovoldi jaotusseade on ehitatud 1984. aastal. Alajaama 330-kilovooldi osa seadmed on füüsiliselt vananenud ja amortiseerunud, nõudes jooksvalt suuremahulisi remondi- ja hooldustöid. Renoveerimistööde käigus ehitatakse Tsirguliina alajaama välja uus 330-kilovoldi jaotusseade ja paigaldatakse teine autotrafo. Välja ehitatakse ka uued releekaitse- ja automaatikasüsteemid. Alajaama trafodele rajatakse uued vundamendid ja õlieraldussüsteem. 

Uuena rajatavasse Kilingi-Nõmme 330-kilovoldi alajaama ehitatakse kahe sektsiooniga jaotusseade, kuhu ühendatakse kolm õhuliini, mis suunduvad vastavalt Tartusse, Sinti ja Riiga. Alajaama releekaitse, juhtumis- ja abipingesüsteemide jaoks ehitatakse juhtimishoone.

Kilingi-Nõmme 330-kilovoldise alajaama ehitustöid finantseerib 65 protsendi ulatuses Euroopa Liit, ülejäänud osas on rahastamise allikaks ülekandevõimsuste oksjonitulu. Ülekandeteenuse tariifi ehk elektritarbijate elektriarveid Kilingi-Nõmme uue alajaama ehitus ei suurenda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles