Kohtueksperdid täidavad ka eraisiku soovid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Toomet (vasakult) ja Kaja Rodi valemünti tuvastamas. Paremal võltsitud euromünt, õige raha on vasakul.
Meelis Toomet (vasakult) ja Kaja Rodi valemünti tuvastamas. Paremal võltsitud euromünt, õige raha on vasakul. Foto: Toomas Huik

Kohtuekspertiisi insti­tuut ei tee uuringuid üksnes politsei, prokuratuuri ja kohtu ülesandel: lisaks nimetatutele saavad soovi korral ekspertiisi tellida ka ettevõtted ja eraisikud.


Instituudi direktori Üllar Lanno sõnul tellitakse kõige sagedamini ekspertiisi narkojoobe tuvastamiseks. Peale lapsevanemate ja politsei tellivad seda ka suurettevõtted, kellel on tekkinud kahtlusi oma töötajate suhtes.

«Kuna ühiskonnas on igasugu liikmeid, siis satub tööle ka inimesi, kelle kombed sinna ei sobi,» sõnas Lanno. Kui näiliselt inimesel alkoholilõhna ei ole, küll on ta aga desorienteeritud, võib inimese ka lihtsalt koju magama saata, see aga ei lahenda probleemi,» nentis Lanno.

«Tööprotsessis, kus see inimene täidab vastutusrikast ülesannet ja on sõltuvuses mingist ainest, võib ta teha viga endale ja oma töökaaslastele,» lisas ta.

Kui toksikoloogilise testi tellib lapsevanem, on instituut Lanno sõnul keerulises olukorras. «Ühelt poolt peaks kuritegu olema registreeritud. Teisalt võidakse sellega rikkuda kogu lapse tulevik, seega jääb otsus perekonna teha,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles