Kiire! Raha ootab roheteemade idufirmasid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ubik Solutions
Ubik Solutions Foto: Erakogu

Vaid nädal aega on jäänud Eesti rohetehnoloogia idufirmadel kandideerimaks rahvusvahelise konkursile.

Täpsemalt kutsub teaduspark Tehnopol Eesti idufirmasid 19. aprillini registreeruma rahvusvahelisele konkursile PowerUp!, mis on varasematel aastatel eestlastele suurt edu toonud. Korraldaja EIT InnoEnergy on tõstnud peaauhinna mulluselt 20 000 eurolt 30 000 eurole.

Neljandat korda toimuvale Kesk- ja Ida-Euroopa suurimale rohetehnoloogia idufirmade konkursile on oodatud kõik ideed, mis aitavad kaasa säästva energia sektori arengule ja sudu vähendamisele. Samuti on kandideerima oodatud ka mobiilsuse, nutika linna ja küberturvalisusega seotud ideed.

Lisaks 30 000 euro suurusele peaauhinnale on rahalised auhinnad ka teisele ja kolmandale kohale  – vastavalt 10 000 eurot ja 5000 eurot.

Kõige põnevamate projektide autorid kutsutakse osalema mainekasse EIT InnoEnergy Highway kiirendisse, mis pakub kuni 150 000 euro suurust finantseeringut.

Tehnopol Startup Inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul on PowerUp! konkurssi korraldatud 2015. aastast ning seni on see meie idufirmadele olnud väga edukas:

«Kohe esimestel aastatel tõid Eesti ettevõtted Kesk- ja Ida-Euroopa finaalist koju esikohad ning ühe kolmanda koha. Esiletõstmine nii kõrgetasemelisel rahvusvahelisel konkursil näitab, et Eesti säästva energia valdkonna idufirmad on maailmas konkurentsivõimelised ning tulevikku vaatavad,» sõnas ta

Eestlaste esimene edulugu PowerUp!’il kuulub noorte inseneride Nikon Vidjajevi ja Jan Terentjevi loodud idufirmale Lainergy, kes tõid 2015. aastal 100 osaleja seast koju võitja tiitli ning 10 000-eurose auhinnaraha. 2017. aastal autasustati Lainergyt Maailma Energeetikanõukogu 2500-eurose stipendiumiga.

EIT InnoEnergy Kesk-Euroopa tegevjuht Jakub Miler selgitas, et konkursil osalemine annab võimaluse kasutada ära EIT InnoEnergy ainulaadset oskusteavet:

«InnoEnergy erineb teistest idufirmadesse investeerivatest ettevõtetest – me mitte ainult ei finantseeri, vaid pakume firmadele ka tuge nende projektide turule toomisel. Ulatame abikäe meeskonna arendamisel, koolitamisel ja juhtimisel, lihtsustame kokkulepete sõlmimist finantsasutustega ning riskikapitaliettevõtetega. Tehes tihedat koostööd teadusasutuste ja ülikoolidega, saame viia omavahel kokku insenere ja idufirmade esindajaid ning aidata kaasa toote arendamisele,» lisas ta.

Maikuus osalevad konkursi PowerUp! ideede esitajad oma riigi bootcamp’is ja kohalikes finaalides. Iga riigi võitjad kutsutakse lõppvõistlusele, mis toimub 19. juunil Prahas.

Konkursil osalemiseks on vajalikud toote prototüüp ja meeskond. Osalemisankeedi saab täita konkursi veebilehel www.powerup.innoenergy.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles