Alkoholitootjad: Läti piirikaubandus on aastaga kahekordistunud (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoralli Valka piiripunktis Alko1000 kaupluses.
Alkoralli Valka piiripunktis Alko1000 kaupluses. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti alkoholitootjate ja maaletoojate müüginumbrid näitavad, et tänavu esimese kolme kuuga müüdi Läti piiril üle kahe korra rohkem alkoholi kui mullu samal ajal.

Tootjate ja müüjate statistikast nähtub, et kui eelmise aasta esimeses kvartalis müüdi Läti piiril ligi 2,8 miljonit liitrit alkohoolseid jooke, siis tänavu on see number juba ligi 6,6 miljonit liitrit. Seega on kasv olnud isegi suurem kui kahekordne.

Kui eelmise aasta esimeses kvartalis müüdi piiril 1,9 miljonit liitrit õlut, siis tänavu 4,5 miljonit liitrit õlut. Siidri müük Läti piiril on kasvanud kolm korda 525 000 liitrini, veini müük samuti kolm korda 880 000 liitrini. Kange alkoholi müük kasvas veidi vähem ehk veerandi võrra 600 000 liitrini.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul jätkab alkoholi piirikaubandus hoogsat kasvu, mistõttu tuleb nii tervise- kui rahaliste kahjude süvenemise vältimiseks alkoholiaktsiise langetada.

«Vältimaks maksutulude täiendavat olulist vähenemist, tervisekahjude süvenemist ning eksportivate sektorite konkurentsivõime halvendamist, kutsume valitsust üles mitte ainult loobuma edasistest planeeritud aktsiisitõusudest, vaid langetama aktsiisimäärasid konkurentsivõimelisele tasemele, et kaoks piirikaubandus Lätiga ning taastuks põhjapiiri eksport,» ütles Potisepp.

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi ootab riik 2018. aastal alkoholi müügilt 333 miljonit eurot maksutulu. 2019. aastal on kehtiva riigieelarve strateegia kohaselt planeeritud laekuma 353,7 miljonit eurot alkoholiaktsiise.

Alkoholitootjad ja maaletoojad aga nii optimistlikud ei ole. Nemad prognoosivad käesolevaks aastaks ligikaudu 223 miljonit eurot ning 2019. aastaks ligi 212 miljonit eurot alkoholi aktsiisitulu.

Toiduliit kogus andmed alkoholitootjate ja -maaletoojate katusorganisatsioonidelt, kes koguvad oma liikmetelt regulaarselt müügistatistikat.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles