Josing: köögiviljade käibemaksu vähendamisest pole mingit tolku

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti porgand turul.
Eesti porgand turul. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui Läti seim langetas mullu köögiviljade käibemaksu, küsisid paljud, et miks Eesti seda ei tee. Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu hinnangul pole see eriti mõttekas, kuna köögivili on nagunii Eestis väga odav.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel kallinesid tänavu märtsis aastaga enim just aiasaadused ja juurviljad. Näiteks kartul oli märtsis 14 protsenti kallim kui mullu, õunte hind kasvas aga tervelt 67 protsenti.

Samas rõhutas siin Marje Josing, et juurviljad on meie poodides nagunii väga odavad. Tema sõnul pole suurt vahet, kas kapsas maksab 30 või 38 senti – sisuliselt võib öelda, et juur- ja köögiviljad on inimestele väga taskukohased.

Seetõttu ei maksa tema sõnul rääkida köögiviljade käibemakse vähendamisest. «See, kes porgandit ei söö, ei hakka seda tegema ka siis kui porgand on 5 senti odavam,» leidis Josing. «See on selline pakasuuha jutt.»

Probleem on hoopis selles, et Eesti inimesed söövad liiga vähe köögivilju. See on aga üldiste hoiakute ja suhtumise küsimus, mitte hinna hinna küsimus. «Käibemaksu alandamine ei aitaks siin midagi,» lisas ta.

Läti seim kiitis 2017. aasta novembris heaks käibemaksuseaduse muudatuse, mille kohaselt langeb Lätis levinud puuviljade, marjade ja köögiviljade käibemaksumäär 5 protsendile.

Väiksem määr kehtib alates 2018. aasta algusest kuni 2020. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles