Soome autojuhiloa taotlejatel läheb suvel elu raskemaks

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusteooria eksam.
Liiklusteooria eksam. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Soome transpordiamet on võtnud ette plaani muuta juhilubade teooriaeksami küsimusi, et välja pookida potentsiaalsed spikerdajad.

Juuli alguses muudetakse Soomes teooriaeksami küsimusi, sest järjest rohkem inimesi on hakanud neist salaja pilte tegema ja neid internetis jagama, vahendab yle.fi.

Transpordiameti sõnul on olenemata keelust mobiiltelefone eksamiruumi kaasa võtta, mõned eksamisooritajad suutnud siiski eksamiküsimusi pildistada ja hiljem neid internetis jagada.

Teooriaeksameid koostab ettevõte Ajovarma. Ettevõte kahtlustab, et mõned välismaalastest juhilubade taotlejad on saanud spikerdada, kasutades tõlkijate abi. Selle asemel, et tõlkida küsimus sõna-sõnalt, on tõlkija andnud eksaminandile hoopis vastuse. Transpordiamet on kinnitanud, et pärast uue teooriaeksami tulekut ei ole enam võimalik tõlkide abi eksami sooritamisel kasutada.

Teooriaeksami muudatused tehakse juuli alguseks. Transpordiameti üksuse juhataja Marko Rajamäki sõnul tõuseb ka eksamil küsitavate küsimuste arv ning küsimused kuvatakse eksamineerijale ette juhuslikult.

«Küsimusi koostame juurde, sest siis saame vältida samade küsimuste tihedat kordumist eksaminandide seas,» sõnas ta.

Yle võttis ühendust erinevate Soome autokoolidega, kellest kõik olid tuttavad eksamil spikerdamise probleemiga. Siiani on siiski vaid ühele vahele jäänud spikerdajale esitatud ka kriminaalsüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles