Eesti startup kaasas 2 miljonit eurot eSIM-teenuse arendamiseks

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1oT meeskond.
1oT meeskond. Foto: Erakogu

Eesti telekom-startup 1oT kaasas kaks miljonit eurot, et tuua turule operaatoritest sõltumatud eSIM-kaardid, mis võimaldavad operaatoreid vahetada ilma SIM-kaarti puutumata.

Kaks miljonit eurot kaasati Mobi Solutions OÜ-lt, Märt Kroodolt ning Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammist Horisont 2020. 

Nii Tallinnas kui ka Tartus baseeruv 1oT pakub asjade interneti ehk IoT (ingl k Internet of Things) seadmetele ülemaailmset võrguühendust. «Näiteks targa jalgratta tootja, kes soovib ühendada oma rattad internetti ja müüa neid täna Ameerika Ühendriikidesse ja homme Jaapanisse, ei pea enam ülemaailmse võrguühenduse saamiseks majandama mitme operaatoriga, mis toob kaasa eri lepingud, SIM-kaardid ja tehnilised integratsioonid, vaid saab 1oT kaudu teenuse kätte ühest kohast, kasutades ühte SIM-kaarti. 1oT on sõlminud paljude operaatoritega üle maailma ise lepingud ning koondanud nende teenused ühele SIM-kaardile ja haldusplatvormile,» selgitas 1oT tegevjuht ja asutaja Märt Kroodo.

Tegevjuhi sõnul leiab hetkel 1oT pakutava SIM-kaardiga varustatud tarku seadmeid kõikidelt kontinentidelt ja kasutajate hulk aina kasvab. Ka praegu 1oT pakutavatel SIM-kaartidel on võimalik operaatoreid vahetada olenevalt asukohast ja signaali tugevusest, kuid see on piiratud esialgselt SIM kaardile laetud operaatorite teenustega. eSIM-kaardi näol on tegemist aga tehnoloogiaga, mis võimaldab ka tagantjärele hõlpsasti eri operaatorite teenuseid juurde lisada ja vahetada, ilma et peaks SIM-kaarti puutumagi.

«Näiteks kui Ameerika Ühendriikidest soetatud sõiduauto Tesla müüakse järelturul Eestisse, siis eSIM-kaardi olemasolul oleks võimalik valida uues asukohariigis kohalik operaatorteenus ilma SIM-kaarti välja vahetamata,» lausus startup’i tehnoloogiajuht Juhan Aasaru. 

Ettevõtte hinnangul lõikavad maailma kõige kiiremini kasvaval IoT turul esmajoones kasu seadmed, millel on pikk eeldatav kasutusiga (näiteks targad autod, jalgrattad ja mopeedid) või mis on palju liikumises. Lisaks loob eSIM-kaardi tehnoloogia palju võimalusi tarbeelektroonika seadmetele, nagu näiteks kaamerad ja aktiivsusmonitorid. Kuna eSIM-kaardi tehnoloogia juurutamine ei ole operaatorite endi huvides, siis peetakse just 1oT-suguseid operaatoritest sõltumatuid lisandväärtuspakkujaid eSIM-kaardi tehnoloogia turule toomise juures võtmemängijateks. 1oT on juba katsetanud eSIM-kaarte ning plaanib tehnoloogiaga selle aasta lõpus turule tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles