Youtube’i süüdistatakse illegaalses laste andmete kogumises

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siluett, taustal YouTube'i logo.
Siluett, taustal YouTube'i logo. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide laste, tarbija ja privaatsuse eest seisvad huvigrupid on ühendanud jõud, süüdistades üheskoos Youtube’i illegaalses alaealiste andmete kogumises.

Esmaspäeval esitatud kaebusele on alla kirjutanud 20 erinevat huvigruppi, kes soovivad, et Föderaalne kaubanduskomisjon (FTC) hakkaks uurima Google tütarettevõtte tegevust, mis läheb nende sõnul vastuollu Interneti-põhise privaatsus kaitse seadusega (COPPA), mis piirab, kuidas ettevõte saab alla 13-aastaste laste andmeid koguda, vahendab CNN.

Süüdistajad soovivad, et YouTube maksaks noorte vaatajate pealt teenimise eest kümnete miljardite dollarite suurust trahvi.   

Seaduse kohaselt tohivad ettevõtted koguda laste kohta andmeid vaid vanemate nõusolekul. «Google on teeninud YouTube'is lastega seotud isikuandmete kogumise pealt märkimisväärset kasumit. Selline ebaseaduslik kogumine on toimunud juba mitu aastat ja see puudutab kümneid miljoneid USA lapsi,» seisis kaebuses, mille algatajaks oli Digitaalse demokraatia keskus.  

Vastavalt YouTube’i reeglitele ei tohi alla 13-aastased lapsed seda kasutada. Ka Google konto omamiseks, millega on võimalik Youtube’i sisse logida, peab olema vähemalt 13-aastane.

Vaatamata sellele saavad YouTube’i videosid vaadata ka need, kellel kasutajat ei ole. Nii lasevad vanemad kasutada lastel omaenda kontosid või valetavad lapsed end vanemaks, et endale siis konto luua. Viimase uuringu kohaselt on 45 protsendil 8-12 aasta vanustest lastest YouTube’i kasutaja.

Kuna lastele suunatud YouTube’i kanalitel on väga kõrged jälgijate arvud, teenitakse nende kanalite pealt ka suurt reklaamitulu.

Kuigi Google ei luba reklaamijatel oma sihtrühmaks valida alla 18-aastaseid lapsi, seisab kaebuses, et vaatamata sellele on endiselt mitmeid viise, kuidas ettevõtted saavad Google's oma reklaame lastele suunata. Näiteks saab lastele reklaami suunata vastavate märksõnadega.   

YouTube enda sõnul on nende tegevus aga seadusega kooskõlas ja nad ei kogu laste andmeid selleks, et seejärel neile nende huvidega kattuvaid reklaame näidata. «Laste ja perede kaitsmine on olnud alati meie suurimaks prioriteediks. Me loeme kaebuse läbi ja vaatame, kas me saame midagi paremaks muuta,»  kommenteeris süüdistusi Google’i esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles