Valitsus plaanib vähem kulutada, aga ei tea veel, millelt säästa (4)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakassa. Foto on illustratiivne.
Rahakassa. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kuigi nädala algul lubas peaminister Jüri Ratas Vikerraadio eetris, et valitsus on valmis kulutusi tagasi tõmbama, pole järgmised paar nädalat veel vastust sellele, kuidas ja mille arvelt see toimuma peaks. 

Kui uue majandusprognoosi valguses peaks selguma, et Eesti majandus kasvab oodatust kiiremini, on valitsus valmis riigi kulutusi tagasi tõmbama, et säästa halvemateks aegadeks, kinnitas Ratas teisipäeval Vikerraadio eetris olnud saates «Stuudios on peaminister»

Ühtlasi ütles Ratas saates, et riigieelarve strateegia tegemisel arvestatakse SKT positiivset lõhet ning kui SKT on tõusnud, tuleb teatud riigi või avaliku sektori ressurssi tagasi tõmmata. 

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder ütles Postimehele, et tal on rõõm kuulda, et koalitsioonipartneid on valmis pingutama tasakaalus eelarve koostamise suunas ja valmis mõtlema ka säästmise peale. 

«Kui riigi tulud on järgmisel aastal suuremad kui sel aastal, siis eelarvet kärpida ei ole vaja, et reserve koguda. Piisab sellest, kui valitsussektor tervikuna kulutab vähem, kui tulusid laekub. Tuleb loobuda kulutuste suurejoonelisest suurendamisest,» lisas Seeder. 

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees ja rahanduskomisjoni liige Kalvi Kõva kinnitas Postimehele, et järgmise aasta riigieelarve koostamise aluseks saavad olema nii need otsused, milles ministrid RESi debattide käigus kokku lepivad kui ka uued majandusprognoosid, mida täpsustatakse mitu korda aastas. 

«Majanduskasv on praegu korralik ja majanduse väljavaated head. Samas on Eestis ka arvukalt lahendamata probleeme. Varasemate otsuste valguses peab riigieelarve jõudma struktuursesse tasakaalu ülejärgmisel aastal. Kui tõesti  peaks selguma, et majanduskasv on planeeritust suurem, siis saab täiendavaid eelarvelaekumisi paigutada reservidesse,» rääkis Kõva.

Seda, kuidas ja mille arvelt on plaanis kokku hoida, Keskerakond praegu Postimehele kommenteerima ei soostunud. «Nendele küsimustele vastamiseks tuleb esmalt ära oodata aprillis valmiv rahandusministeeriumi majandusprognoos ning samuti aprillis algavad riigi eelarvestrateegia arutelud,» ütles valitsuskommunikatsiooni direktor Urmas Seaver. 

Rahandusministeerium avaldab majandusprognoosi 16. aprillil. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles