Plagiaadiskandaali sattunud reklaamiagentuur Division tagastab Kuldmuna auhinnad (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plagiaadikahtlusega töö.
Plagiaadikahtlusega töö. Foto: facebook.com

Reklaamiagentuuri Division tabas eile skandaal, milles selgus, et nende loovusfestivalil Kuldmuna auhinna pälvinud pakendidisain on osaliselt plagieeritud. Division otsustas võidetud auhinnad tagastada.

Divisioni esindaja Aigi Sool kahetseb juhtunut ja peab seda valusaks õppetunniks nii oma ettevõttele kui sektorile laiemalt.

«Palume vabandust originaaltööde autorilt, kliendilt, reklaamisektorilt ning kõigilt teistelt osalistelt ja teeme kõik endast oleneva, et tekkinud olukorrale lahendus leida ning tulevikus selliseid vigu vältida,» ütles Sool. «Saime valusa õppetunni, mis on kahtlemata õpetlik nii meile kui teistele reklaamitegijatele. Kutsume kõiki üles oma allhankijate loodut veelgi tugevamalt kontrollima.»

Sool tõi välja, et konkursile esitatud 20 tööst koosnevast seeriast 18 on Vladimir Prjadilshikovi ja Andrus Lemberi omalooming. 

Skandaali tuum seisnes asjaolus, et auhinna saanud RÕÕM toidulisandite karbikujundustest kaks on viksitud maha välismaise autori Malika Favre tööst. Kokku on «Rõõmu vitamiinide» sarjas 20 eri pakendit. Originaalillustratsioonid on tegelikult teinud Prantsuse kunstnik viis aastat tagasi ajakirja «Be» horoskoobi tarvis.

Loovjuht visati bussi alla

Kuivõrd freelancer’ina Divisionis projekti loovjuhina töötanud Kadi Hugo eilses intervjuus Postimehele selgitas, et probleem oli kommunikatsioonis ning süüdi on meeskonna vahetus, pühib loovagentuur ennast vastutusest puhtaks, süüdistades kogu skandaalis ainuisikuliselt vabakutselist loovjuhti.

Divisioni esindaja Sool väidab, et allhankija Kadi Hugo on tunnistanud, et ta ei informeerinud tellijat kahe plagieeritud töö algallikast ja esitles neid enda omadena. Soola sõnul on ta vabandust palunud nii Divisioni kui ka originaaltööde autori ees. Division on Soola sõnul olnud tööde originaalautori Malika Favrega kontaktis ning kunstnikul ei ole Divisionile ühtegi etteheidet.

«Favre on kõik tööd üle vaadanud ning tunnustanud Divisioni 18 originaaltööd kui tugevat sooritust, mis ei ole kuidagi tema loominguga seotud. Kadi Hugo on samuti temalt vabandust palunud ja kokku leppimas autorile kahju kompenseerimises,» lisas Sool.

Eesti vanimat ja prestiižseimat loovusvõistlust Kuldmuna korraldava Eesti Turunduskommunikatsiooni Agentuuride Liidu (ETKAL) täna hommikul kohtunud juhatus oli juba teadlik Divisioni soovist tagastada auhinnad ning hindab väga kõrgelt nende otsust.  

ETKALi juhatuse liikme Ivo Kallasmaa sõnul tegi Divison aumeheliku otsuse, mida tunnustab kogu ETKALi juhatus. «Kahju on neist Divisioni disaineritest, kes tegid ära 90 protsenti tööd, mille puhul oli tegemist 100 protsenti omaloominguga ning mis väärinuks auhinda. Võttes arvesse sektori rolli ühiskonnas ja loovusvõistluse Kuldmuna mainet, ei saa me plagiaati kuidagi tolereerida,» sõnas Kallasmaa.

ETKALi juhatuse liige Tanel Lillepalu sekundeeris Kallasmaale, tuues välja, et Divisoni käitumine kahetsusväärse uudise ilmsikstuleku järel on eeskujuks kogu sektorile. «Teiste tööde esitlemist enda omade pähe kahjuks endiselt juhtub ja on hea, et see välja tuli. Juhtum on väärt õppetund kogu sektorile, juhtides tähelepanu kontrolli vajadusele eriti siis, kui loovtöö ei tule agentuuri seest,» sõnas Lillepalu.

Vitamiinitootja ootab läbirääkimiste tulemusi

RÕÕM vitamiinide tootjafirma Allium UPI haiglavarustuse ja tarbekaupade osakonna juhataja Marit Sõnajala sõnul ei saa firma veel enda seisukohtadest ning tulevastest sammudest täpsemalt rääkida. «Hetkel käivad disainifirmal läbirääkimised illustraatoriga ning seetõttu ei saa me anda ennatlikke vastuseid. Disainifirma kulu antud probleemi lahendamiseks sõltub käimasolevate läbirääkimiste tulemustest,» ütles juhataja lühikeses vastuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles