Ettevõtja maksuameti plaanist dividende kontrollida: ammu oli aeg! (7)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Maksuameti plaan panna ühemehe- ja perefirmad dividendide asemel osaliselt palka maksma on ettevõtjate ja maksunõustajate hinnangul pigem hea, kuigi keeruline.

«Minu hinnangul on see väärt plaan, ammugi oli aeg ja tervitatav on ka maksuameti veenmismeetod,» sõnas ettevõtja Olari Taal Äripäevale, lisades, et paljudel dividendidega slikerdajatel on pensionäridest või solidaarset tervisekindlustust kasutavad lähisugulased, keda peavad praegu üleval ausad töötegijatest maksumaksjad.

«Mõju avaldab see kampaania kindlasti ja toob ka teema tagasi tähelepanu keskpunkti,» arvas ka EY Eesti partner Ranno Tingas, märkides sealjuures, et maksuameti koostatud juhend ei ole nii-öelda kõigi haiguste ravi, kuid Eesti teenusmajanduses mingit korda peaks see looma.

«Riigile toob see maksutulu juurde ja ettevõtluskeskkond muutub selgemaks,» kommenteeris Krimelte OÜ juhatuse liige ja tööandjate keskliidu maksupoliitika töörühma juht  Jaan Puusaag, kes oli küll piirkondade ja sektorite järgi täpse keskmise palga kehtestamise mõtte suhtes skeptiline ning pidas seda ideed liiga bürokraatlikuks.

Ka Soraineni advokaadibüroo vandeadvokaadi Kaido Künnapase sõnul on sealjuures ebameeldiv teema aktiivse ja passiivse tulu eristamine, sest raske on öelda ning veelgi raskem kohtus tõestada, kui palju ikkagi tuleb ühingule tulu teenimiseks aktiivselt midagi teha ning kui palju tekib tulu aktiivse pingutuseta.

Loe lähemalt Äripäevast. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles