Riik toetab infotehnoloogia alast teadustööd kolme miljoni euroga aastas

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: TH/

Riik toetab info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alast teadus- ja arendustegevust Tallinna Tehnikaülikoolis ja Tartu Ülikoolis kolme miljoni euroga aastas, et soodustada innovaatiliste ja teadmistepõhiste lahenduste loomist ja kasutuselevõttu võimalikult paljudel elualadel.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on uus IKT teaduse toetusmeede hea näide sellest, kuidas riik suunab täiendavaid vahendeid riigile strateegiliselt vajalike teaduserialade arendamiseks. «Tipptasemel IKT teaduse rakendamisest võidab kogu ühiskond, olgu näiteks uued innovaatilised tooted või mugavad ja turvalised e-teenused. Samavõrd oluline on teaduse tihedam sidumine õpetamisega, et kindlustada teadlaste järelkasv ja aidata võimekatel tudengitel tippu jõuda,» lausus minister. 

Viieks aastaks kavandatud toetusmeede on osa IT Akadeemia programmist, mis loodi Eesti riigi, ülikoolide ja IKT ettevõtete koostöös 2012. aastal. Programmi tegevust koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.

IT Akadeemia nõunik ja teadusmeetme koordinaator Indrek Ots sõnul valiti välja kuus et prioriteetset IKT suunda. «Neid arendatakse Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli eestvedamisel ning koostöös, sest Eestis vastutavad just need ülikoolid IKT kõrghariduse eest,» sõnas Ots.

Prioriteetsed suunad on: tehisintellekt ja masinõppimine; andmeteadus ja suurandmed; robotite-inimeste koostöö ja asjade internet tööstuse protsessides; tarkvara usaldusväärsus; tarkade asjade internet; riistvara ja süsteemide turvalisus ning usaldatavus.

Teadusuunad valis välja IT Akadeemia juhtkomisjon, kuhu kuuluvad Haridus- ja Teadusministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning IKT ettevõtete esindajad.

Meedet rahastatakse riigieelarvest ning perioodiks on kavandatud aastad 2018-2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles