Trump viis tehnoloogiasektori suurde langusesse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabloo New Yorgi börsil.
Tabloo New Yorgi börsil. Foto: RICHARD DREW/AP/SCANPIX

Kui eelmise aasta aktsiaralli peapõhjus oli USA presidendiks valitud Donald Trump, kellelt oodati ettevõtlussõbralikke muutusi, siis nüüd on temast saanud müügilaine peapõhjus.

Eile oli Wall Streetil järjekordne suur kukkumine, kus languse eesotsas olid suured tehnoloogiaettevõtted, mis on saanud ühisnimetaja FAANG – Facebook (-2,75%), Amazon (-5,21%), Apple (0,66%), Netflix (-5,1%) ja Google’i emafirma Alphabet (-2,36%). Eile kaotasid need ettevõtted kokku 78,7 miljardit dollarit oma väärtusest ja alates 12. märtsist, mil peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks oli rekordtasemel, 397 miljardit dollarit, kirjutab The Wall Street Journal.

Nasdaqi koondindeks kukkus eile 2,7 protsenti 6870 punktini.

«Presidendi käitumine hakkab nüüd mõju avaldama kapitaliturgudele – nii keskmistele (indeksitele – toim) kui ka üksikutele aktsiatele,» ütles Reutersile investeerimisfirma Seabreeze Partners Managment president Doug Kass.

Nii Amazoni aktsia kui ka tehnoloogiasektori terviku languse päästikuks oli Trumpi järjekordne Twitteri-postitus, kus ta juba teist korda viimase kolme päeva jooksul ründas Amazoni. Eelmisel nädalal süüdistas Trump Amazoni maksude mittemaksmises ja jaemüüjate väljasuretamises turult, eile süüdistas selles, et kasutab USA postiteenust oma postipoisina ehk maksab postiteenistusele liiga vähe.

Samas pole ta mitte millegagi mõista andnud, mida ta Amazoniga teha plaanib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles