Teemantide hinnad võivad tõusta: Austraalia suurim kaevandus sulgemisohus

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teemantsõrmus
Teemantsõrmus Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Lähiaastatel suletakse Austraalia suurim teemantikaevandus Argyle, milles toodetakse kümme protsenti kogu maailma teemantidest. Sellest tulenevalt on oodata teemantide hinna tõusu.

Argyle’i teemantikaevandus on tegutsenud 1983. aastast ning seal toodetakse üle 95 protsendi kogu Austraalia teemantidest, vahendab Business Insider. Pärast edukaid aastakümneid hakkavad kaevandusest aga teemantid otsa saama ning seda ähvardab sulgemine.

Vaid aastaga on kaevanduse hinnanguline maagi reserv kukkunud 45 protsenti. Millisel hetkel täpselt kaevandus kahjumit tootma hakkab, oleneb teemantide hinnast ja ettevõtte kulutustest.  

«Sulgemise kriteeriumid vaadatakse regulaarselt üle, võttes arvesse hinda, kulutõhusust ja toimivust,» andis kaevanduse omanik Rio Tinto ettevõtte viimases aruandes teada. «Ülejäänud reservid toimivad kuni 2020. aastani,» lisas Tinto.

Kaevanduse sulgemine ja sellest tulenev mõju maailma teemantide pakkumisele ja hindadele ei ole jäänud tähelepanuta ning nii käivad juba praegu uute allikate otsimised.

Eksperdid näevad Argyle teemantikaevanduse mantlipärijana Lakapa Little Spring Creek’i West Kimberley linnas Lääne-Austraalias, kust on juba teemante leitud, kuid suuremaid kaevandustöid seal veel läbiviidud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles