Kolmveerand põllumaast on suurtalude käes

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllutööd.
Põllutööd. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Põllumajandusloenduse andmeist selgub, et kümne aastaga on talude arv Eestis vähenenud kolm korda, kirjutab Eve Valdvee statistikaameti blogis. Põllumaa koondumine suurtaludesse on Eestis suurem kui Euroopas keskmiselt.

2010. aasta loenduse järgi oli Eestis 19 700 põllumajanduslikku majapidamist ehk talu. Lätis on see arv 83 100.

Võrreldes 2001. aasta loendusega on Eestis talude arv vähenenud kolm korda, Lätis aga 41 protsenti.

Keskmise talu suurus on Lätis 22 ja Eestis 48 hektarit.

Lätis ja Eestis kaovad eelkõige väikesed alla 10-hektarilised majapidamised. Seejuures ei näita majapidamiste arvu suur vähenemine ka Lätis põllumajandustootmise kadumist.
Kasutatava põllumajandusmaa pind Lätis hoopis kasvab ja põllumajandusmaa koondub suurte majapidamiste valdusesse.

2010. aastaks oli juba ligi pool Läti kasutatavast põllumajandusmaast enam kui 100-hektariliste majapidamiste valduses ehk samal tasemel kui Eestis üheksa aastat tagasi. 2010. aasta põllumajandusloenduse andmetel oli Eesti suurte majapidamiste valduses juba 73 protsenti Eestis kasutatavast põllumajandusmaast.

Eurostati avaldatud 2007. aasta põllumajanduse struktuuriuuringu analüüsi järgi on Euroopas viiendik kasutatavast põllumajandusmaast vähem kui ühe protsendi majapidamiste valduses. Eestis ja Lätis kasutasid 2007. aastal viiendikku põllumajandusmaast juba ainult 0,4 protsenti majapidamistest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles