Kui tihti tuleks teadlaste sõnul kodu koristada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu tuleks koristada tihedamini, kui seda paljud teevad.
Kodu tuleks koristada tihedamini, kui seda paljud teevad. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Puhtus on teatud mõttes subjektiivne mõiste: mõned inimesed kannavad pluusi ühe korra ja tunnevad juba, et peavad seda pesema, samas kui teised võivad sama pluusi viis korda kanda enne, kui tunnevad, et riideese tuleks pesumasinasse panna. Kui tegemist on kodu koristamisega, siis on mõned standardid, mida tuleks aga tervise huvides jälgida, vahendab nbcnews.com.

Kui inimesed näeksid mikroskoobiga, millised bakterid nende kodudes elavad, siis tõuseksid neil ilmselt ihukarvad püsti. Kui tihti tuleks aga vanni pesta või voodipesu vahetada, enne kui seal tervisele kahjulikud bakterid vohama hakkavad? Nbcnews.com uuris Guelphi ülikooli mikrobioloog Jason Tetro ja raamatute «Lihtsalt puhas» ja «Orgaaniliselt puhas kodu» autorilt Becky Rapinchukilt nõu kodu koristamise kohta.

Kui tihti tuleks..

Voodilinu vahetada?

Kord nädala-kahe jooksul. Kuigi enamik bakteritest linade vahel on kahjutud, siis bakterid ja seened koos mustuse ja õliga, mida keha eritab magamise ajal võivad tekitada kõõma ja aknet. Rapincuck soovitab vahetada voodilinu kord nädalas, Tetro iga kahe nädala tagant.

Kraanikausse puhastada?

Iga päev. Isegi kui nad näevad puhtad välja, on kraanikausid tegelikult väga räpased. Tetro sõnul koguneb vannitoa valamusse näiteks väljaheiteid (käte pesust pärast wc kasutamist). Samuti võivad kolibakter ja salmonella hakata vohama köögi kraanikausis, kui oled köögis toore lihaga süüa teinud. Vesi, mis kraanikausist kätele tagasi pritsib, on samuti must. Et kindel olla, tuleks kraanikaussi kord päevas puhastada.

Tolmuimejaga vaibad puhtaks tõmmata ja põrandaid pesta?

Kord nädala-kahe jooksul. Vaibad tuleks kord nädalas tolmuimejaga puhtaks tõmmata, et vältida tolmu, mustuse ja allergeenide levikut (kui kodus on lemmikloomad, siis tihedamini). Põrandatele piisab aga Tetro sõnul korralikust pesust või aurutamisest kord paari nädala jooksul. Köögipõrandaid tuleks tihedamini pesta.

Koristada vannituba?

Kord nädalas vähemalt. Tetro sõnul on vannituba kõige suurem bakteritepesa. Kolibakterit võib leida pea kahe meetri kauguselt wc-potist ja kraanikausist. Desinfitseeri wc-potti ja kraanikaussi vähemalt korra nädalas, vanni iga kahe nädala tagant. Dušikardinad tuleks samuti iga nädal ära pesta, et vältida hallitust, mis võib mõnedel inimestel põhjustada naha, silmade ja kurgu ärritust.

Pesta (käte)rätikuid?

See oleneb toast, kus nad on. Vannirätikutes vohavad bakterid, kui need ei saa korralikult ära kuivatatud pärast kasutamist. Rapinchuk soovitab vannirätikuid vahetada üle päeva, sest need koguvad endasse ka neid baktereid, mis võivad kehal ärritust tekitada. Tetro soovitab köögirätikuid vahetada iga nädal. Kui kätled toorest liha, tuleks rätik kohe pärast kasutamist pesumasinasse panna.

Vahetada välja svammid?

Paari päeva tagant. Tetro sõnul on köögisvamm bakterite kasvuks ideaalne koht. Suurem osa baktereid pole õnneks kahjulikud, kuid sellegi poolest tuleb svamm iga paari päeva tagant välja vahetada.

Puhastada ukselinke?

Kord nädalas (osades tubades). Kuigi ukselinke kasutatakse igapäevaselt, ei tuleks neid nii väga tihti pesta, sõnas Rapinchuc. Küll aga võiks köögi ja vannitoa ukselinke veidi tihedamini pesta, sest need koguvad palju rohkem baktereid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles