Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Vaata, millised on traditsioonilised lihavõtteroad üle maailma (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
HARJUMAA, EESTI 07APR17.
MerMer kodurestoran. Lihavõttetoidud, pühadetoit. toit. Pasha. 
tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
HARJUMAA, EESTI 07APR17. MerMer kodurestoran. Lihavõttetoidud, pühadetoit. toit. Pasha. tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kes sel aastal traditsioonilistele Eesti lihavõtteroogadele vaheldust sooviks, võib inspiratsiooni ammutada laiast maailmast, kus kombeks munadepühadel süüa nii harakputke suppi kui tuvi kujulist kooki. 

Venemaa: Pasha

Artikli foto
Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Tegemist on püramiidikujulise magustoiduga, mida valmistatakse traditsiooniliselt juustust.  

Itaalia: Colomba di Pasqua ehk lihavõtte tuvi

Artikli foto
Foto: wikipedia.org

Itaalia traditsioonilise lihavõtte koogi teeb eriliseks tema kuju - klassikaline munast, jahust ja võist kook pannakse tuvi kujulisesse vormi.

Kreeka: Tsoureki

Artikli foto
Foto: Dimitrios Valms/PantherMedia / Dimitrios Valms

Kohalik kringel, mida kaunistatakse punaseks värvitud keedumunadega, mis sümboliseerivad kristuse verd.

Sloveenia ja Horvaatia: Pinca

Artikli foto
Foto: wikipedia.org

Magus kukkel, millele lõigatakse noaga peale rist.

Hispaania: Mona de Pascua

Artikli foto
Foto: wikipedia

Kringel, mille sisse pannakse keedetud munad.

Suurbritannia: Hot cross bun ehk kuuma risti kuklid

Artikli foto
Foto: Charlotte Lake/PantherMedia / Charlotte Lake

Magus ja vürtsine rosinakukkel, mille peal on tõmmatud rist.

Mehhiko: Capirotada

Artikli foto
Foto: wikipedia

Tegemist on Mehhiko saiavormiga, mille täidiseks nii puding, rosinad kui juust.

Saksamaa: Harakputke supp

Artikli foto
Foto: Heike Rau/PantherMedia / Heike Rau

Vahelduseks kookidele süüakse Saksamaal lihavõtete ajal rohelist harakputke suppi.

Brasiilia: Pacoca de Amendoim

Artikli foto
Foto: wikipedia

Brasiilia pühade toidulaualt ei puudu kohalik halvaa sarnane pähklitest maiustus.

Soome: Mämmi

Artikli foto
Foto: wikipedia

Põhjanaabritel on kombeks munadepühal maiustada rukkijahust magustoiduga, mida maitsestatakse soola ja erinevate suhkrusiirupitega.

Taani:  Påskeøl

Artikli foto
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Taanis tähistatakse pühi spetsiaalse õllega, mis on veidi kangem kui tavaline õlu.

Tagasi üles