Kes sel aastal traditsioonilistele Eesti lihavõtteroogadele vaheldust sooviks, võib inspiratsiooni ammutada laiast maailmast, kus kombeks munadepühadel süüa nii harakputke suppi kui tuvi kujulist kooki.
Vaata, millised on traditsioonilised lihavõtteroad üle maailma (1)
Venemaa: Pasha
Tegemist on püramiidikujulise magustoiduga, mida valmistatakse traditsiooniliselt juustust.
Itaalia: Colomba di Pasqua ehk lihavõtte tuvi
Itaalia traditsioonilise lihavõtte koogi teeb eriliseks tema kuju - klassikaline munast, jahust ja võist kook pannakse tuvi kujulisesse vormi.
Kreeka: Tsoureki
Kohalik kringel, mida kaunistatakse punaseks värvitud keedumunadega, mis sümboliseerivad kristuse verd.
Sloveenia ja Horvaatia: Pinca
Magus kukkel, millele lõigatakse noaga peale rist.
Hispaania: Mona de Pascua
Kringel, mille sisse pannakse keedetud munad.
Suurbritannia: Hot cross bun ehk kuuma risti kuklid
Magus ja vürtsine rosinakukkel, mille peal on tõmmatud rist.
Mehhiko: Capirotada
Tegemist on Mehhiko saiavormiga, mille täidiseks nii puding, rosinad kui juust.
Saksamaa: Harakputke supp
Vahelduseks kookidele süüakse Saksamaal lihavõtete ajal rohelist harakputke suppi.
Brasiilia: Pacoca de Amendoim
Brasiilia pühade toidulaualt ei puudu kohalik halvaa sarnane pähklitest maiustus.
Soome: Mämmi
Põhjanaabritel on kombeks munadepühal maiustada rukkijahust magustoiduga, mida maitsestatakse soola ja erinevate suhkrusiirupitega.
Taani: Påskeøl
Taanis tähistatakse pühi spetsiaalse õllega, mis on veidi kangem kui tavaline õlu.