Eesti Energia tütarfirma paneb järgmise päikesepargi ühe Eesti ettevõtte tootmise juurde püsti

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greifi trükikoda koos päikesepaneelide tulevase asukohaga
Greifi trükikoda koos päikesepaneelide tulevase asukohaga Foto: Maa-amet/Eesti Energia

Eesti Energia ehitab Tartu külje all Luunja vallas tegutseva Greif trükikoja tootmishoone kõrvale päikeseelektrijaama. Elektrijaama ehitust finantseerib Enefit Green, riikliku energiaettevõtte tütarfirma, kes jääb ka päikeseelektrijaama omanikuks ja hooldajaks.

«Meie poolt pakutud võimalus aitab ettevõttel olla keskkonnasõbralik ilma lisainvesteeringuteta ning suunata ressurss oma põhiärisse. Päikeseelektrijaama ehitamise, opereerimise ja hooldamise eest vastutab Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green,» kinnitas Eesti Energia juhatuse liige Andres Sutt.

Elektrijaam hakkab katma viiendiku trükikoja Greif aastasest elektritarbimisest, toodetavat päikeseelektrit kasutab trükikoda oma tarbeks. «Päikesepaneelidega toodetud elekter saab kliendile olema võrgust ostetavast elektrist soodsam. Ühtlasi on päikeseelektri hind fikseeritud terveks lepinguperioodiks, seega mida rohkem tulevikus elektri hind tõuseb, seda suurem on kliendi sääst,» rääkis Sutt.

Greif trükikoja juhatuse esimehe Kalle Rannu sõnul otsustati päikeseelektrijaama kasuks, sest tegemist on ühe kõige vähem keskkonda saastava energia tootmise viisiga. «Lisaks kindlustab päikeseenergia stabiilse hinna pikaks ajaks, andes juba esimesel aastal pisikese säästu,» lisas Rannu.

Trükikoda Greif on keskendunud raamatute ja brošüüride trükkimisele ja köitmisele. Selle tootmishoone kõrvale rajatava 800 päikesepaneelist koosneva päikeseelektrijaama tootmisvõimsuseks on planeeritud 200 kW. Päikeseelektrijaam võtab enda alla pea 3000 m2 maad. Hetkel toimuvad vajalikud ettevalmistused päikeseelektrijaama ehituse alustamiseks. Jaam alustab tööd suvel.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab senist tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal. Kliendi juures asuvate päikeseelektri tootmisjaamade loomise eesmärk on tõsta lokaalse elektritootmise osakaalu Eesti Energia tootmisportfellis.

Eesti Energia strateegiline eesmärk 2021. aastaks on toota 40 protsenti elektrist taastuvatest- ja alternatiivsetest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles