Suri kurikuulsa finantspüramiidi looja (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Mavrodi
Sergei Mavrodi Foto: Juri Maškov

Miljonitelt inimestelt finantspüramiidi MMM abil raha välja meelitanud Sergei Mavrodi suri täna Moskvas 63 aasta vanuses, teatas RBK.

Mõne Venemaa allika sõnul viidi Mavrodi haiglasse Moskvas Polikarpovi bussipeatuse juurest, kus ta kaebas nõrkust ja valu südame piirkonnas. Teised allikad aga väidavad, et ta viidi haiglasse tema enda korterist Komsomolski prospektil.

Mavrodi sai kuulsaks 1992. aastal, kui ta asutas Venemaa ajaloos  suurima finantspüramiidi MMM, mis lubas osakute ostjatele suurt tulu, kuid kasutas uutelt liitujatelt saadud raha nn vanadele olijatele maksmiseks. Kui finantspüramiid kokku kukkus, hinnati selle petuskeemi ohvrite arvuks 10–15 miljonit inimest, kirjutas Moskovski Komsomolets.

1994. aastal valiti Mavrodi Venemaa Riigiduuma liikmeks ja ta teatas, et loobub parlamendiliikmele ette nähtud privileegidest nagu ametiauto ja palk.

Samas rõhutas ta, et pürgis parlamenti üksnes puutumatuse saavutamiseks. Kuid juba 1996. aastal võeti puutumatus talt ära.

2007. aastal määras kohus Mavrodile pettuse eest 4,5 aasta pikkuse vangistuse, kuid ta oli kogu oma karistuse ära istunud juba eeluurimise ajal.

Mavrodi kogus lihtsameelsetelt venelastelt nende viimase raha, müües suure kasumi lubadusega nendele nn pileteid. Uurimistoimikutesse kanti rohkem kui 10 000 kannatanut, kes kaotasid aastatel 1993–1995 kokku üle 110 miljoni rubla.

Mavrodit karistati samuti passi võltsimise eest.

2016. aastal teatas Mavrodi, et on loonud enda nimelise krüptoraha – Mavro. Esimestel kuudel osales Mavro projektis juba 33 000 inimest.

2012. aastal ilmusid Tallinnas Lasnamäel Mavrodi uue finantspüramiidi reklaamid, mille suhtes tarbijakaitseamet kutsus inimesi üles ettevaatlikkusele.

Mavrodi ise rääkis siis meedias, et on oma kodulehele kogunud hulgaliselt liitujaid, kelle seas leidus ka Eesti elanikke.

Mavrodi pettus töötas  klassikalise püramiidskeemina nii, et uued liitujad maksid raha juba olemasolevatele liikmetele, sest neile lubati iga kuu 75-protsendilist intressi.

Kuivõrd lasnamäelastele reklaamitud raha paigutamise ettevõtmine asus Venemaal, said Eesti võimuorganid siinseid elanikke vaid hoiatada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles