Eesti Väikepruulijate Liit usub, et Eesti elanikke tabav välismaiste veinide hinnatõus loob soodsad olud, et eestlased leiaksid tee kodumaal toodetud veinide juurde.
Eesti veinitootjad loodavad üleilmselt ikalduselt kasu lõigata (8)
Möödunud aastal tabas Euroopa veiniistandusi raske talv, mille tõttu kaotati viimase poolesaja aasta suurim hulk viinamarjadest. Nii on ridamisi veinitootjaid teatanud tarneraskustest ning kaasnevatest hinnatõusudest.
Tekkinud olukord annab võimaluse tootjatele, kes lisaks viinamarjadele ka näiteks kodumaiseid õunu ja pirne kasutavad. Aitamaks parimatel kodumaistel maitsetel esile tõusta, ootab liit kuni 21. aprillini Eesti käsitööveine ja -siidreid konkursile, et selgitada välja Eesti parimad kodused veini- ja siidrimeistrid.
Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Tiina Kuuleri sõnul on Eesti koduste veinimeistrite tase aasta-aastalt kasvanud. «Varasematel konkurssidel kõrgeid kohti pälvinud veinid on kindlasti võrreldavad meie poodides ja restoranides pakutavate veinidega,» hindas Kuuler konkursi iga aastaga kasvavat taset.
Tänavusele konkursile on juba laekunud esimesed veinid Läänemaalt.
«Julgustan kõiki tublisid veinimeistreid, kes veel kahtlevad, konkursil osalema, sest nii saab osa suurepärasest võimalusest tutvustada oma parimaid veine asjatundlikule žüriile ja saada neilt põhjalikku tagasisidet,» sõnas Kuuler.
Konkursi korraldaja sõnul oodatakse omavahel mõõtu võtma koduveine ja -siidreid nii käesolevast kui varasematest aastakäikudest, et selgitada neist juuli alguseks välja parimad.
«Suuremalt unistades võiks ka Eestist saada veini- ja siidrikodade maa, mis oleks kindlasti atraktiivne Eestit külastavatele turistidele ja aitaks arendada maapiirkondade väikeettevõtlust,» ütles ka ise veinide tootmisega tegelev Kuuler.
Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise.
Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.