Pangad saavad võimaluse emiteerida pandikirju

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Konstantin Sednev

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile pandikirjaseaduse eelnõu. See loob võimaluse pankadel pandikirju emiteerida ja erinevatel investoritel sinna investeerida.

«Eesti pankade emiteeritavad pandikirjad annaks nii kodu- kui välismaistele investoritele uue võimaluse Eesti kapitaliturgudele investeerimiseks,» ütles rahandusminister Toomas Tõniste pressiteates.

«Mitmes Euroopa riigis on pandikirjad pika ajalooga instrument. Ka meil võib neist saada atraktiivne lisainvesteerimisvõimalus praegu passiivselt raha kontol hoiustajatele ja väikeinvestoritele, kuna need võivad pakkuda hoiusest paremat tootlust madala riski juures,» lisas minister.

Pandikiri on võlakirja eriliik, mida saavad emiteerida üksnes pangad. Pandikirja tagatiseks on pankade nõuded kinnisvaralaenu saajate vastu või siis riigi ja kohalike omavalitsusüksuste vastu.

Plaanitav seadus eluasemelaenu võtjate jaoks midagi ei muuda. Kui laenuvõtja laen lisatakse pandikirjaportfelli, siis jätkab ta laenu- ja intressimakseid sama moodi kui varem. Pandikirju emiteerinud panga maksejõuetuse korral ei lähe laenuga soetatud kinnisvara nõuete tagamiseks müüki, vaid see eraldatakse muust pankrotivarast.

Pandikirjade emiteerimiseks peavad pangad taotlema finantsinspektsioonilt eraldi tegevusloa. Seadus näeb ette veel rea muid nõudeid, et tagada pandikirjade usaldusväärsus.

Lisaks on Balti riikide rahandusministrid möödunud aasta novembris leppinud kokku Balti riikide ülese pandikirja turu loomises. Toona allkirjastatud Balti kapitaliturgude edendamise koostööleppe eesmärgiks on kohalik kapitaliturg senisest efektiivsemaks muuta. Eelnõu täiendatakse hiljem Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangaga koostöös sätetega, mis on vajalikud Eesti, Läti ja Leedu ülese pandikirjaturu toimimiseks.

Seadus peaks kava kohaselt jõustuma 2019. aasta esimesel jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles